Gas Srbiji preko Ukrajine i posle 2020.

Evropska komisija je Rusiji predložila pregovore o nastavku tranzita ruskog gasa preko Ukrajine i posle 2020. godine, javili su ruski mediji.

Rusija je odmah izrazila spremnost na ovakve pregovore, sada se očekuje konkretna ponuda od Brisela, tvrde ruski mediji.

Procenjuje se da bi ukidanjem tog tranzita i aktiviranja u punom kapacitetu gasovoda Severni tok 2, Ukrajina izgubila u narednih 25 godina oko 60 milijardi evra prihoda, a s druge strane, neophodna modernizacija ukrajinskog gasovodnog sistema zahteva veliki kapital za koji još nije pronadjen investitor, upozoravaju ruski energetski stručnjaci.

„Brisel je već učinio odredjene ustupke Moskvi o čemu svedoči i činjenica da je Severni tok 2 blizu početka svoje praktične realizacije”, rekao je za ruski portal „Ekonomija danas“ Konstantin Voronov iz Odeljenja za politička istraživanja RAN.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je tokom susreta s direktorom Severstalji Aleksejem Mordašovim izjavio kako misli da će se gasovod Severni tok 2 realizovati, tako da Severstalj može računati na narudžbine.

„Najpre, to se dogodilo zato što je to interes Nemačke. To je prosto bio epski sukob, u kome pritisak na Rusiju nije vršio samo onaj koga je mrzelo, ali postoji objektivna zainteresovanost s nemačke strane, zato kritičari tog projekta ništa ne mogu da učine“, rekao je Voronov.

Direktor Fonda energetske politike Sergej Pikin smatra da će tranzit preko Ukrajine sigurno ostati, a u kom obimu zavisi od mnogih faktora, uključujući i rok u kome će biti završen Severni tok 2.

„Najmanje 15-20 milijardi kubika ići će i dalje preko Ukrajine, i posle izgradnje Severnog toka 2, mada mnogo zavisi i od roka u kome će taj projekat biti realizovan“, rekao je Pikin za „Ekonomija danas“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com