Gasprom neće isporučivati gas samoproglašenim republikama?

Ministarstvo energetike Rusije demantovalo je tvrdnje ministra sigurnosti samoproglašene Donjecke Narodne Republike Leonida Baranova da se sa ruskim vlastima u Moskvi vode pregovori o isporukama ruskog gasa Donbasu, a mimo gasnog sistema Ukrajine.

„Ministarstvo takve pregovore ne vodi“, preneo je odgovor agenciji RBK ruski poslovni list Vzgljad.

Konstantin Simonov, direktor Fonda nacionalne energetske bezbednosti Rusije, izrazio je potpunu nevericu u istinitost ove informacije tim pre što gas ne isporučuje Rusija nego Gasprom, u kome ruska država ima udeo, a čiji je položaj, smatra Simonov, ionako u sadašnjoj situaciji komplikovan i koji zato, podvlači on, postupa veoma oprezno kako ne bi dao povoda da se sankcije EU primene i na njega.

„Gasni biznis je pre svega komercijalni biznis i nije jasno ko bi u Donjeckoj Republici bio kupac gasa“, pita se Simonov.

I drugi sagovornici lista Vzgljad su se zapitali ko bi eventualno isporučeni gas trebalo da plati.

“Ne mislim da bi firma Gasprom zaključila ugovor sa nekom firmom „Romaška“ iz Donjecke Republike, Gasprom ne bi radio nešto što bi dalo povoda da se na njega primene sankcije“, rekao je Simonov i dodao: „Po mom mišljenju takvog javnog ugovora neće biti“.

Sem opasnosti od izazivanja sankcija, Simonov primećuje i da je u Donbasu komplikovana i ekonomska situacija, a ekonomska jasnost je takođe nužna za vodjenje pregovora o isporukama gasa.Jer, u suprotnom, smatraju i drugi sagovornici lista Vzgljad, ovaj bi aranžman za Gasprom mogao da bude samo donacija, nikako isplativ posao.

Iz vremena Sovjetskog Saveza postoji ogranak gasovoda koji vodi preko Luganske i Donjecke oblasti, ali odavno nije u upotrebi i ruski eksperti koje je konsultovao taj list nisu mogli da se slože oko lakoće s kojom bi taj ogranak opet mogao da bude stavljen u funkciju i troška koji bi to prouzrokovalo.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com