Gasprom pripretio obustavom isporuke gasa i preko Ukrajine

Ukoliko ukrajinska kompanija Naftogas nastavi s pokušajima da rusku kompaniju Gasprom tuži Medjunarodnom arbitražnom sudu, Rusija će Naftogasu uvesti sankcije, pa Gasprom više neće moći da plaća usluge tranzita gasa kroz Ukrajinu, upozorila je ruska kompanija ukrajinsku.

U tom slučaju, prenosi list Komersant, i Gasprom će prekinuti isporuke gasa preko u Ukrajine sem ako se Naftogas ne saglasi da tranzit tog gasa obavlja besplatno.

Tranzit ruskog gasa preko Ukrajune odvijao se preko punktova Sohanovka (36 miliona m3 dnevno) i Sudža (42 miliona m3 dnevni) dok ukrajinska kompanija Naftogas nije 11.maja obustavila tranzir gasa preko Sohanovke jer ne može da vrši operativno – tehničku kontrolu kompresorske stanice Novopskov, koja se nalazi na teritoriji koju kontrolišu ruske snage.

Naftogas smatra da Gasprom treba i dalje da plaća taksu na tranzit preko punkta Sohanovka iako tranzita nema, a Gasprom tvrdi da, po ugovoru o tranzitu iz 2019.godine, to ne mora da čini čak i ako je tranzit prekinut zbog više sile.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com