Gasprom smanjio isporuke gasa Turskoj za četvrtinu

Ruski Gasprom smanjio je za četvrtinu isporuke gasa turskim privatnim kompanijama nakon što nije uspelo da postigne dogovor sa njima oko popusta, prenosi RT.

gasprom

Od 1. do 26. februara isporuke su smanjene za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saznaje Interfaks pozivajući se na podatke bugarskog gasnog operatera Bugartransgaz, preko koga prolazi oko 50 odsto gasa koji Rusija šalje u Tursku.

Prošle godine, Gasprom je turskim uvoznicima dao popust od 10,25 odsto, ali sada kada su cene gasa drastično pale ruska kompanija odbija da nastavi sa davanjem popust.

„Gasprom je ukinuo popust na početku ove godine. Za januarske isporuke, turske kompanije su morale da plate punu cenu, ali su one platile cenu sa popustom. Kao rezultat toga, Gasprom je smanjio isporuke“, rekao je neimenovani izvor za Komersant.

„Enerco Enerji“, „Bosphorus Gaz“, „Avrasya Gaz“, „Shell“, „Bati Hatti“ i „Kibar Enerji“ su uvoznici koji su pogođeni ovom odlukom. Oni su prošle godine ukupno uvezli 10 milijardi kubnih metara gasa.

Kompanija u vlasništvu turske države Botas uvozi oko 17 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Tokom 2015. godine ona nije dobila popust zbog neuspešnih pregovora oko Turskog toka i trenutno vodi sudski spor protiv Gasproma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com