Grci napustili svečanost spajanja gasovoda TANAP i TAP

Delegacija Grčke napustila je svečanost spajanja gasovoda TANAP i TAP minut posle govora turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana iz protesta zbog njegove izjave o turskim aktivnostima u isključivoj ekonomskoj zoni Kipra, objavila je televizija Skay.

Na svečanosti u mestu Edirne, Erdogan je izjavio da Turska neće prekinuti istraživanja i bušenja (u potrazi za gasom) u priobalju Kipra i isključivoj ekonomskoj zoni Kipra.

Kako prenosi RIA Novosti, on je takodje rekao da se u Sredozemnom moru narušavaju prava kiparskih Turaka na raspolaganje energentima u oblasti ostrva.

Ankara postupa „u okviru medjunarodnog prava i nikakvi krici i vrištanja“ neće je prinuditi da povuče svoje brodove koji se bave istraživanjem gasa u istočnom Sredozemlju i zoni Kipra, rekao je turski predsednik.

Ministarstvo inostranih poslova Grčke osudilo je uzjavu turskog predsednika i u saopštenju označilo Tursku kao „glavnog narušitelja medjunarodnog prava u regionu“.

„Izaziva žaljenje činjenica da je predsednik Turske odlučio da projekat mirne saradnje pretvori u demonstraciju vojne retorike i preziranja medjunarodnih zakona, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Zbog aktivnosti na istraživanju gasa u isključivoj ekonomskoj zoni Kipra, koje je započela jula ove godine, Turskoj je sankcije uvela Evropska unija, a Ankari su upozorenja stigla i iz Vašingtona.
Posle uvodjenja tih sankcija, Turska je sa tri na četiri povećala broj svojih brodova koji se bave istraživanjem nalazišta gasa uz obale Severnog Kipra, koji od 1974.godine smatra svojom teritorijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com