Grozničava gasna aktivnost: Putin sa Zelenskim, Milerom, Novakom

Ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine u Evropu ističe za mesec dana, a ruska i ukrajinska strana nisu ni za pedalj bliže novom dogovoru.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je telefonom razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, a primio je i šefa Gasproma Alekseja Miler i ministra energetike Aleksandra Novaka, izvestila je ruska državna televizija.

Na zahtev Putina, Gasprom je prošle nedelje uputio ponudu ukrajinskom Naftagasu, koju je ukrajinska strana odbacila kao neprihvatljivu, pre svega zato što Ukrajina nije spremna da se odrekne arbitražnih potraživanja od Gasproma vrednih više milijardi dolara.

Ukrajinska strana je, bar kad su pretnje u pitanju, na potezu i u ofanzivi.

Tako je izvršni direktor Naftogasa Jurij Vitrenko na svojoj Fejsbuk strani objavio da će Ukrajina, ukoliko se do kraja godine ne postigne dogovor, od Nove godine ruski gas namenjen Evropi skladištiti u svoja skladišta gasa, prenele su ruske agencije.

Ruska strana, koja se čini u defanzivi, ovu nameru je nazvala „kradjom“. A ruski stručnjak za energetiku Igor Juškov, medjutim, smatra da će Gasprom, u slučaju nepostizanja dogovora, obustaviti isporuke gasa ukrajinskom gasno-transportnom sistemu, tako da neće biti šta da se skladišti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com