Habek je glava : Nemačka preuzima dubioze firme Uniper

Nemačka vlada je odlučila pozitivno da odgovori na molbu za pomoć energetske firme Uniper, najvećeg uvoznika gasa za nemačko tržište.

Po modelu Lufthanse, nemačka država će preuzeti narasle troškove za gas, čija cena ne prestaje da raste, tako Uniper sa svoje strane neće poskupljenje gasa da prebaci na krajnje potrošače, pre svih komunalna

Ne isključuje se mogućnost da se ova kombinacija završi ulaskom države u vlasničku strukturu Unipera preuzimanjem ili udela ili cele firme.

Prema saznanjima nemačkih medija, ovaj bi se model pomoći mogao primeniti i na ostale snabdevače nemačkog tržišta gasom.

Posle uskraćivanja nemačke licence gasovodu Severni tok 2, prekinuto je isporucivanje Evropi ruskog gasa gasovodom Jamal – Evropa, transport preko Ukrajine sveden je na samo jedan ulaz, a Rusija je isporuke gasovodom Severni tok 1 snizila s 167 miliona m3 dnevno na 67 miliona jer je Kanada zadržala gasnu turbinu, koja je u tu zemlji poslata na redovni remont.

Redovni remont gasovoda Severni tok 1 počinje 11.jula i trebalo bi da traje mesec dana, ali Evropa se samozastrašuje mogućnošću da Rusija ovaj remont je produži potpunim isključenjem ruskog gasa za evropsko tržište.

Takva mogućnost poterala je cene gasa uvis, pa je ta cena za 1000 m3 danas prešla granicu od neverovatnih 1800 dolara.

Nemačka skladišta gasa popunjena su do 61 odsto, a do 1.novembra je planirano da se napune do 90 odsto. Da će se to i desiti sada je sve manje verovatno.

Situaciju na evropskom i nemačkom tržištu energenata dodatno će pogoršati odluka Evropske unije da sa tog tržišta do kraja godine protera rusku naftu.

Pošto zamena za tu naftu nije pronađena, to će dodatno pogurati cene nafte, a time i ostalih energenata, do za privredu i stanovništvo Evrope nepodnosljivih visina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com