Hidroelektrana Buk Bijela: Srpska zelena istorija je počela

Predsednici vlada Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković označili su danas početak gradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini, u opštini Foča.

Hidroelektrana je zajednička investicija Republike Srbije (51%)i Republike Srpske(49%) vredna 220 miliona evra.

Takodje prisutna ministarka energetike i rudarstva u Vladi Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je planirano da gradnja hidroelektrane bude završena za 4 godine, a ne za 6 kako je planirano ranije.

Prisutni članovi vlada Srbije i Republike Srpske ocenili su da je dan početka gradnje hidroelektrane Buk Bijela istorijski dan.

„Budite sigurni i upamtute ovaj dan, da je ovo istorija”, rekao je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

„Došli smo u poziciju da krenemo u realizaciju ovog projekta i danas nakon 60 i više godina žele da nam ospore ovaj projekat samo zato što ga radimo sa Srbijom. Da smo potpisali ugovor sa nekim drugim, mi bismo bili pravi momci, dobri momci”, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković, a prenose banjalučke „Nezavisne novine“.

„Mi smo proveli sve potrebne procedure. Projekte tri hidroelektrane, zelena energija nešto što nam se nameće kao obaveza da radimo, onda žele da to ospore isti ti koji nam to nameću. Odlučili smo, vi radite svoj posao, a mi ćemo raditi ono za šta nam je narod dao mandat, a to je da gradimo, da povezujemo i da nikome ne pravimo štetu. Danas Republika Srpska ima preko 60 posto proizvodnje iz termoelektrana, moramo taj procenat ubrzano da smanjujemo kako ne bismo došli u milost i nemilost onih koji ovaj projekat žele da ospore“, rekao je Višković.

„Ja se nadam da ćemo do kraja prvog kvartala 2022. godine imati još najmanje jedan ovakav dogadjaj sa našim zajedničkim projektom”, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Hidroelektrana Buk Bijela će godisnje proizvoditi više od 330 gigavat časova struje.

Pre dogadjaja na Drini, dve vlade su u Republici Srpskoj održale zajedničku sednicu, posle koje je Brnabićeva rekla da će Srbija tokom narednih nekoliko godina u Republiku Srpsku investirati 787 miliona evra.

Istorijskom dogadjaju na Drini nisu prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Obojica se nalaze u Sloveniji gde su im domaćini slovenački predsednik Borut Pahor i hrvatski predsednik Zoran Milanović u okviru slovenačko-hrvatske inicijative „Brdo – Brioni“ za brže uključivanje u EU Zapadnog Balkana kao celine, a ne pojedinih zemalja.

Na tom sastanku je zbog gradnje hidroelektrane Buk Bijela protestovao bošnjački član Predsednistva Šefik Džaferović jer, po njegovim rečima, nije potpisan sporazum sa BiH o toj gradnji, nije ispitan ekološki uticaj te gradnje, a nije konsultovana ni Crna Gora!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com