Hoće li Putin dati popust Lukašenku?

Od velikih prijateljstava među državama mi u Srbiji svakako znamo za ono između Rusije i Belorusije. Međutim, trenutno čak ni na relaciji Moskva – Minsk ne vladaju idilični odnosi. Razlog – gas!

Vlada Belorusije već mesecima pokušava da izdejstvuje popust na ruski gas, koji trenutno plaća 132 dolara za 1.000 kubnih metara. Smatraju da je ta cena previsoka i da bi im više odgovarala cena po kojoj gas plaćaju ruski regioni koji se graniče sa Belorusijom. Tačno rečeno – 73 dolara za 1.000 kubnih metara.

Da su Belorusi ozbiljni u nameri da izdejstvuju popust govori činjenica da Rusima već plaćaju manje od ugovorenog. Naime, Belorusija Rusiji od početka ove godine plaća gas po ceni koji su sami zamislili i Gasprom kaže da su takvim načinom plaćanja samo u prvih šest meseci 2016. godine napravili dug od 270 miliona dolara.

Sad je samo pitanje da li će Vladimir Putin ostati srca kamena prema Aleksandru Lukašenku, koji maltene od početka ukrajinske krize nastoji da se približi Zapadu, a malo olabavi ruski zagrljaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com