Hoće li struja iz Kostolca B3 poteći pre naredne zime?

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Djedović zatražila je od Fang Janšuija, predsednika kineske kompanije CMEC, da se ubrza dinamika radova na najvećem energetskom gradilištu u Srbiji bloku Kolubara B3 kako bi se ispunio zadati rok i Republika Srbija dobila novih 350 megavata na mreži.

Ministarka je rekla da je u prethodnom periodu povećan broj radnika, ali da je to nedovoljno za ovu fazu radova, te da je potrebno i veće angažovanje najstručnijih kadrova Elektroprivrede Srbije.

Fang Janšui je rekao da su sada uspešno prevaziđene brojne poteškoće, koje su izazvale pandemija koronavirusa i refleksija rata u Ukrajini na cene rada i materijala.

On je, kako je navedeno na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike, rekao da sada srpska i kineska strana mnogo bolje saradjuju, projektovanje je pri kraju i postoji precizan plan povećanja broja radnika za naredni period.

„Uvereni smo u to da ćemo u junu u novom bloku proizvoditi struju, a u septembru završiti performans test, odnosno probni rad“, rekao je predsednik kineske kompanije CMEC.

Blok B3 termoelektrane Kostolac, po prvobitnom planu, trebalo je da bude završen 2020.godine.

Ugovor o kreditu od 608,26 miliona dolara, Srbija je sa kineskom Eksim bankom potpisala decembra 2014.godine, a ratifikovala januara 2015.

Zajam je uzet na 20 godina sa sedam godina grejs perioda, uz kamatu od 2,5 odsto.Kineskim kreditom je finansiranje izgradnje trećeg bloka termoelektrane Kostolac B pokriveno 85 odsto. Vrednost celog projekta je bila 715,6 miliona dolara.

Za 47 meseci trebalo je da rudnik Drmno bude proširen sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje, a za 58 meseci da bude izgradjena nova termoelektrana.

Planirano je da blok B2 termoelektrane Kostolac i površinski kop Drmno rade do 2052.godine kada bi ceo energetski i ugljeni kompleks termoelektrane Kostolac trebalo da se zatvori.

Stari blokovi termoelektrane Kostolac B trebalo je da budu gašeni sledećom dinamikom : A1 2017.godine, A2 2024.godine, B1 2036.godine i B2 2038.godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com