Hrvatska po hitnom postupku usvaja lex specijalis za plivajući LNG terminal

Hrvatski sabor upravo raspravlja o predlogu lex specijalis zakona o izgradnji plivajuceg LNG terminala na Krku, koji mu je na usvajanje po hitnom postupku dostavila vlada Hrvatske.

Radi realizacije ovog projekta, zakonom je predvidjena eksproprijacija nekretnina neophodnih za infrastrukturu terminala i njihovo davanje u koncesiju na period od 99 godina. Koncesiona naknada bi tokom prvih 25 godina iznosila 1,5 miliona kuna godišnje i, po zakonu, milion kuna bi pripadao opštini Omišalj a pola miliona kuna Goransko-primorskoj županiji.

Predstavljajući ovaj zakon, državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivo Milatić je ocenio da se radi o projektu koji Hrvatsku stavlja u „značajan strateški i geopolitički položaj“.

On je istakao vezu budućeg terminala s postojećim interkonekcijama, vezama s Jadransko-jonskim i Transjadranskim gasovodom, ali je izrazio nadu u izgradnju novih interkonekcija s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Ovom zakonu snažno se u Saboru usprotivila sva hrvatska opozicija sem stranke Most, koja ga je podržala.

Branimir Bunjac iz stranke Živi zid je rekao: „U čijem interesu vi to radite? Zbog čega bih ja morao plaćati skuplji plin da bi se vaša vlada dodvorila SAD i kupila njihivo prijateljstvo? Platite vi iz svog džepa. Evo, kad bude skuplji plin ja vas pozivam da vi platite moj dio tog skupljeg plina i ona grupa Borg da plati gradjanima, kojima će to biti previše“.

Što se tiče cene gasa iz plutajućeg LNG terminala, državni sekretar Milatić se pozvao na iskustvo Litvanije, koja je zahvaljujući LNG terminalu dobila za 23% jeftiniji gas, tvrdi Milatić.

Davor Bernardić, šef Socijaldemokratske partije Hrvatske, koja je na vlasti u Goransko-primorskoj županiji, optužio je vladu Hrvatske da lex specijalis za LNG terminal donosi na isti netransparentan način na koji je donela i lex Agrokor. On je podržao kontinentalni terminal za LNG, za koji već postoji lokacijama dozvola, ekološki je prihvatljiv i osigurava novo zapošljavanje.

Državni sekretar Milatić je rekao da je zakonom o plutajućem terminalu predvidjeno oslobadjanje od poreza na dohodak osoba ukrcanih na terminal, kako bi se podstaklo zapošljavanje hrvatskih gradjana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com