IAEA: Nuklearni terorizam je stvarna pretnja

Svet se mora bolje zaštititi od opasnosti „nuklearnog terorizma“, ocenio je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano i naglasio da se sve manje može isključiti mogućnost atentata tog tipa s razarajućim posledicama.

nuklearni napad

„Terorizam se širi i ne može se isključiti mogućnost upotrebe nuklearnog materijala,“ rekao je glavni sekretar IAEA-e u razgovoru za agenciju Frans pres sinoć, dva dana nakon džihadističkih napada u Briselu.

„Države članice moraju pokazati povećano zanimanje i pojačati sigurnost „, podsetio je dok se na samitu o tom pitanju trebaju sastati čelnici 50-ak zemalja u Vašingtonu 31. marta i 1. aprila na poziv američkog predsednika Baraka Obame.

Francuske nuklearne centrale su nadletale neidentifikovane bespilotne letelice poslednjih meseci, posljednji put u sredu, što ilustrira te opasnosti. Belgijska policija je u decembru tokom pretraživanja nakon napada u Parizu pronašle snimke u trajanju od desetak sati na kojima se prati jednan visokoi zvaničnik belgijske nuklearne industrije. Prema informacijama belgijskog lista „La Derniere Heure“, koje tužilaštvo nije potvrdilo, te snimke pripadaju braći Ibrahimu i Kalidu Bakraouiu, dvojici bombaša samoubica koji su se u utorak razneli u Briselu.

Osim opasnosti direktnog napada na oko 1000 nuklearnih postrojenja u svetu, glavnu pretnju predstavlja krađa radioaktivnog materijala, naglašava Amano.  U dvadesetak godina IAEA je zabilježila oko 2800 slučajeva trgovine, nedozvoljenog posedovanja ili „gubitaka“ takvih tvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com