Iran koči dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte

Dogovor Rusije i Saudijske Arabije o zamrzavanju proizvodnje nafte na januarskom nivou neće imati očekivani uticaj na cenu tog energenta ukoliko mu se Iran ne pridruži. A kako stvari stoje, Iran takav dogovor ne želi.

iran

Država kojoj su nedavno ukinute sankcije ima velike planove o povećanju proizvodnje nafte i većem učešću na svetskom tržištu nafte. Navodno, Iranu se nudi dnevna eksploatacija od 2,93 miliona barela. Međutim, Teheran želi da se vrati na nivo od pre uvođenja sankcija, a to je 4 miliona barela dnevno.

Konačan dogovor o zamrzavanju proizvodnje nafte na januarskom nivou trebalo je da bude postignut 20. marta, najverovatnije u Moskvi. Za sada, učešće Irana na tom sastanku, a koje je od velike važnosti za uspeh ovog eventualnog dogovora, je neizvesno. Tu neizvesnost pokušaće da prekine Aleksandar Novak, ministar energetike Rusije, koji je najavio posetu Teheranu.

Podsetimo, dogovoru Rusije i Saudijske Arabije već su se priključile Venecuela i Katar, članice OPEK-a.

Na krilima tog dogovora, ali i smanjenja proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, cena nafte je počela da se oporavlja i već se daju optimistične prognoze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com