Izbledelo zeleno : Frakingom se mogu rešiti energetski problemi Nemačke!

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner zavredio je danas pažnju svih glavnih svetskih medija novom idejom za rešenje nemačkih energetskih problema nastalih zbog nemačkog odustajanja od ruskog gasa.

U intervjuu medijima Funke grupe, kako prenosi Tagesschau, Lindner je ocenio da Nemačka ima velike rezerve gasa, ali se taj gas nalazi u dubokim slojevima stena, pa se do njega može doći samo frakingom, te zabranu te metode treba ukinuti.

Eksploatacija tog gasa je “ uz zadovoljenje ekoloških zahteva prihvatljiva“, a naprotiv „bilo bi neodgovorno da se iz ideoloških razloga odustane od frakinga“.

„Mi moramo brzo da počnemo eksploataciju. Siguran sam da kroz nekoliko godina možemo iz unutrašnjih izvora gasa da pokrijemo relativno veliku tražnju. To je opravdano uraditi kad se pogleda kako se razvija svet“, rekao je Lindner medujima Funke grupe, a prenosi Tagesschau (ARD).

Fraking (metod hidrauličnog lomljenja stena iz škriljaca) je metod zabranjen u Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Bugarskoj i Holandiji, dok je Velika Britanija uvedeni moratorijum ukinula.

U prvoj polovini ove godine, u Nemačkoj je udeo uglja u proizvodnji struje iznosio 31,4 odsto u odnosu na učešće od 27,1 odsto u prvom polugodištu 2021.godine.

Nemačka vladajuća koalicija odlučila je da rad tri atomske centrale, koje je trebalo da budu ugašene do kraja ove godine, produži do proleća 2023.godine.Inače, udeo atomskih centrala u proizvodnji struje u Nemačkoj pao je sa 12,4 odsto u prvoj polovini 2021.godine na 6 odsto u prvoj polovini 2022.godine.

Udeo gasa u proizvodnji struje u Nemačkoj je pao sa 14,4 odsto u prvoj polovini 2021.godine na 11,7 odsto u prvoj polovini 2022.godine.

U septembru je Evropska unija udeo ruskog gasa u svojim nabavkama gasa snizila na 10 odsto, prema podacima Asocijacije operatora gasne infrastrukture Evrope.Udeo tečnog prirodnog gasa (LNG) porastao je 35 odsto, udeo gasa iz Norveške na 29 odsto, udeo gasa iz država Severne Afrike iznosio je u septembru 12 odsto i udeo gasa iz Velike Britanije bio je 10 odsto.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com