Jesu li SAD digle u vazduh Severni tok 1 i 2?

Poznati američki istraživački novinar Sejmur Herš (85) objavio je na platformi Substack rezultate svog najnovijeg istraživanja pod naslovom : „Kako je Amerika uništila gasovod Severni tok“.

Herš, koji je za svoje istraživačko novinarstvo svojevremeno dobio Pulicerovu nagradu, tvrdi, pozivajući se na izvor „neposredno upućen u operativno planiranje“, da su eksplozije koje su u septembru 2022.godine uništile gasovode Severni tok 1 i 2 bile „tajna operacija SAD“, kojoj je pomogla Norveška.

Herš tvrdi da je Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za bezbednost, decembra 2021.godine osnovao radnu grupu za reagovanje na „rusku opasnost“, koju je CIA početkom 2022.godine obavestila o mogućnostima da se dignu u vazduh gasovodi. Informisana je i Norveška, koja se, tvrdi Heršov izvor, saglasila s učešćem u tajnoj operaciji.

Herš, čije nalaze široko prenose ruski mediji, tvrdi da je upravo norveška flota našla potrebna mesta u plitkim vodama Baltičkog mora, nekoliko milja od danskog ostrva Bornholm gde je u junu 2022.godine američka mornarica, pokrivajući se vojnom vežbom BALTOPS 22 postavila eksploziv C5 pod tri cevi gasovoda Severni tok 1 i 2 koji je bilo moguće aktivirati distanciono.

Po naredbi iz administracije američkog predsednika Džo Bajdena, 26.septembra 2022 godine, obaveštajni avion mornarice Norveške Orion P8 bacio je hidroakusticnu bovu čiji signal je prvo obuhvatio Severni tok 2, pa Severni tok 1.Tim signalom je aktiviran eksploziv,tvrdi Sejmur Herš pozivajući se na izvor „neposredno upoznatim s operativnim planiranjem“.

Herš je napisao da je napadom na Severni tok 1 i 2, Vašington hteo da liši jeftinog ruskog gasa države kao što je Nemačka jer se bojao da drugačije ne bi pristale da snabdevaju Ukrajinu parama i oružjem potrebnim za pobedu nad Rusijom.

U Nacionalnom savetu za bezbednost i CIA demantovali su Heršove navode.

Šef pres službe Saveta za nacionalnu bezbednost na pitanje medija je rekao dz je „to savršena laž i potpuna fikcija“, a predstavnik CIA Temi Torp da su Heršove „tvrdnje potpuno i apsolutno lažne“.

U Rusiji se insistira da se radi o napadu na veliki civilni infrastrukturni objekat, dakle o terorističkom aktu.

Ruski mediji su se kao, po njima, očite najave napada na gasovode setili izjave američkog predsednika Džo Bajdena iz februara 2022.godine :

„Ukoliko Rusija upadne [u Ukrajinu]– znači ako tenkovi i vojska opet predju ukrajinsku granicu – Severnog toka više neće biti. Mi ćemo završiti s njim… Obećavam vam, mi to možemo“, rekao je tada Bajden.

Zamenik ruskog ministra za inostrane poslove Sergej Rjabkov izjavio je, kako prenose ruski mediji, da Heršova otkrića ne mogu ostati bez odgovora sa ruske strane.

„Kako i u kom formatu dalje delovati, uzimajući u obzir Heršovu publikaciju, to je posebno pitanje. Ja mislim da će to imati posledica, do njih prosto mora doći bez obzira na mnoga opovrgavanja, do kojih je promptno došlo od strane mnogih lica iz Vašingtona „,rekao je Rjabkov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com