Kako će Opal uticati na pregovore Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa?

Sud je nezavisan, a ako je još evropski politička korektnost ne dozvoljava ni mrvicu sumnje, ali odluka Evropskog suda pravde, po tužbi Poljske zbog dozvole Gaspromu da koristi 100% kapaciteta nemačkog gasovodnog sistema Opal, doneta 10.septembra direktno će uticati na pregovore Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa zakazane za 19.septembar.

Dosad su Evropska komisija i Ukrajina insistirale da Rusija i Ukrajina sklope novi ugovor o tranzitu i isporukama gasa Ukrajini na deset godina, dok Rusija (Gasprom)insistira na ugovoru na godinu do tri dok ne završi gasovode Severni tok 2 i Turski tok.Odlukom Suda,Gasprom će biti prinudjen na dugorocniji ugovor s Ukrajinom,budući da će ta odluka s velikim verovatnoćom važiti i za Severni tok 2 i Turski tok.

Koliko odluka suda (ni)je politički motivisana svedoči i činjenica da je isti sud tužbu poljske kompanije
PGNiG 2017.godine odbacio,a neki dan svoju odluku iz 2017.godine preinačio.

Poljska,kako prenosi ruski list Komersant , u tuzbi tvrdi da je odobrenjem Gaspromu da koristi 100% kapaciteta sistema za transport gasa Opal narušen princip energetske solidarnosti u EU definisan Lisabinskim ugovorom.To odobrenje Gasprom će,tvrdi Poljska,iskoristiti da transport gasa preusmeri sa Poljske(u koju stiže preko Belorusije i Ukrajine) na gasovod Severni tok čime će nemački potrošači steći neosnovane privilegije,a Poljska će pretrpeti štetu.Sud se iz drugog pokušaja s argumentacijom Poljske složio.

Nemačka,koja je u ovom sporu zastupala Evropsku komisuju ,ima pravo da podnese žalbu na odluku suda u roku od dva meseca,ali žalba ne odlaže izvršenje.

Ukrajina na tranzitu ruskog gasa u Evropu zaradjuje oko tri milijarde dolara godišnje. Paradoksalno, Nemačka je glavni garant političkog projekta evropske Ukrajine i istovremeno bi htela da sačuva ekonomske temelje tom projektu i da sebi obezbedi bezbedan, neometan dotok ruskog gasa. Ne manje paradoksalna je pozicija Rusije. Ona ne bi htela da bude finansijer političkom projektu evropske Ukrajine, a istovremeno, kako je neki dan izjavio ruski predsednik Vladimir Putin, „u istorijskom kontekstu je potpuna normalizacija odnosa izmedju Rusije i Ukrajine neizbežna jer se radi o dva dela istog naroda“.

U pregovorima izmedju Rusije i Ukrajine
Evropska unija je posrednik čiji stav je izborom Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije postao za nijansu tvrdji prema Rusiji.

Fon der Lajen je u intervjuu Bildu, koji su preneli nemački i ruski mediji, izjavila da gasovod Severni tok 2 „sobom nosi opasnost od preterane zavisnosti od ruskih energenata“ i da je dijalog s Rusijom neophodno voditi „s pozicija sile“, zato što „Kremlj ne oprašta slabosti“, i držati se sistema sankcija.

Dakle, Evropski sud pravde je, na žalbu Poljske, poništio odluku Evropske komisije iz 2016.godine, kojom je ruskoj kompaniji Gasprom dozvoljeno da koristi kompletne kapacitete gasovodnog sistema Opal. Posle odluke Suda, Gasprom može koristiti samo 50% kapaciteta Opala. Opal je sistem koji povezuje gasovod Severni tok sa gasnim sistemom Zapadne i Centralne Evrope,preko teritorije Nemačke do granice Češke.

Sud se pozvao na Treći energetski paket EU, koji zabranjuje da ista firma bude vlasnik gasa i vlasnik gasovoda kojim se taj gas transportuje, kao što je slučaj s kompanijom Gasprom i gasovodom Severni tok. Gaspromu je zabranjeno da koristi više od 50% kapaciteta cevi.

Izmenom gasne direktive EU iz aprila 2019.godine propisano je da odredbe Trećeg energetskog paketa važe i za morske gasovode koji u EU stižu iz trećih zemalja.Čime je obuhvaćen i projekat gasovoda Severni tok 2.

Kako podvlače ruski mediji, Gasprom praktično u slučaju gasovoda Severni tok ne može da ispuni zahteve Trećeg energetskog paketa jer su samo izvorišta gasa u vlasništvu te kompanije priključena na gasovod Severni tok.Uz to nijedna druga ruska kompanija nema dozvolu za izvoz gasa gasovodom. Nemačka može tražiti izuzeće gasovoda Severni tok 2 od primene odredbi Trećeg energetskog paketa, ali konačnu odluku donosi Evropska komisija.

Ukoliko presuda Evropskog suda pravde ostane na snazi, gasovodu Severnu tok i Severni tok 2 biće tačno poluprazni, što će bitno smanjiti njihovu privlačnost za investitore.

Kompanija Gasprom je, sledeći odluku Evropskog suda pravde, danas za 0,6 miliona m3 na sat smanjila isporuke gasa preko gasnog sistema Opal, a povećala za 0,3 miliona m3 na sat tranzitne kapacitete gasnog sistema Nel,koji takodje prima gas iz gasovoda Severni tok.

Ranije je švajcarska kompanija Nord Stream 2, jedini vlasnik gasovoda Severni tok 2, saopštila da će protiv vlasti Nemačke podneti tužbu Evropskom sudu pravde a povodom Zakona kojim je važnost Trećeg energetskog paketa proširena i na morske gasovode, koji stižu iz trećih zemalja,a Gaspromu zabranjeno da koristi više od 50% kapaciteta tog gasovoda.

Kako su ruski mediji preneli informaciju Rojtersa,Nord Stream 2 AG tužbu će zasnivati na tvrdnji da taj zakon ruši šemu rada projekta Severni tok 2.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com