Kako politika kaže : Atomska energija pozelenela

Haos koji su zapadne zemlje napravile na tržištu energenata, kako nepromisljenom politikom energetske transformacije tako i nepromisljenim sankcijama na ruske energente, nezaustavljivo raste.

Prostor za jednu od mera, koje bi taj haos trebalo da ublaže, napravio je u sredu Evropski parlament tako što nije usvojio veto na predlog da se atomske elektrane i elektrane na gas proglase zelenim.

Pa će atomske i elektrane na gas od 2023.godine na finansijskom tržištu uživati investicione privilegije koje pruža takozvana taksonomija. Zasad ih uživaju ulaganja u elektrane na vetar, solarne elektrane, električne automobile i energetsku efikasnost zgrada.

Za veto na zeleno rangiranje atomskih i centrala na gas, kao „prelaznu aktivnost“ u zelenoj transformaciji Evrope, trebalo je da glasa 353 od 705 evropskih poslanika, ali glasalo je 328, uglavnom socijalisti i zeleni.

Odluka se, izveštava finanzen.net smatra politički i naučno spornom jer atomske centrale ne emituju CO2 koji doprinosi zagrevanju zemlje, ali zato nerešeno pitanje radkoaktivnog otpada nanosi štete životnoj sredini nepredvidljivih posledica.

Glavni zagovornik zelenog rangiranja atomskih centrala bila je Francuska, što se povezuje i sa njenom željom da pojača svoju poziciju jedine članice EU, koja ima atomsku bombu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com