Kijev: Naš je sistem za transport gasa najbezbedniji!

Kako se približava 2019. godina, kada ističe sadašnji ugovor Rusije i Ukrajine o tranzitu ruskog gasa za Evropu, planovi za izgradnju novih gasovodnih pravaca se komplikuju, a odnosi medju učesnicima u tom poslu zaoštravaju.

Pošto  je direktor nemačke firme Wintershall  prigovorio Ukrajini na kvalitetu njenog gasovodnog sistema i istakao u prvi plan komercijalni interes kompanije Wintershall da gasovod „Severni tok 2“ bude izgradjen, oglasila se ukrajinska naftna kompanija Naftogas.

Direktor Naftogasa Andrej Kabaljov pozvao je, saopštenjem na sajtu kompanije, Evropsku komisiju da primeni Treći energetski paket  ne samo na gasovod „Severni tok 2“, čija gradnja je tek u planu, nego i na gasovod „Severni tok“ koji je odavno u funkciji. Kabaljov istovremeno objavljuje spremnost Ukrajine da svoj gasovodno-transportni sistem da na upravu zapadnim operatorima. Suština odredbe Trećeg energetskog paketa, koja bi trebalo da pogodi ova dva gasovoda, je da ruski Gasprom ne može biti jedina kompanija koja gasom puni gasovodne cevi.

Kabaljov u svojoj izjavi, koju opširno prenose i ruski mediji, tvrdi da bi primena Trećeg energetskog paketa na sve maršrute kojima se transportuje gas u Evropu bila od interesa za evropske potrošače jer se „bazira na principima transparentnosti i slobodnog tržišta“.

„Rizici projekta Severni tok 2 za društeni interes i celovitost EU veći su od potencijalne komercijalne dobiti uske grupe kompanija“, navodi se u izjavi Kabaljova koja očito cilja na svežu izjavu Marija Merena, generalnog direktora Wintershall-a koji je za Špigl rekao: „Nije naš zadatak kao kompanije da konsolidujemo budžet Ukrajine“.

Kabaljov dalje navodi da je „tradicionalna direktna maršruta za isporuke gasa preko Ukrajine sigurno rešenje“, i dodaje da Ukrajina, kako bi tu činjenicu učinila još uverljivijom za evropske potrošače „razmatra zajedničko upravljanje sistemom sa vodećim zapadnim operatorima gasno-transportnih sistema“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com