Ko će koga:Severni tok-2 nije spreman, Ukrajina otkazuje tranzit ruskog gasa

Jedino nemački list Velt smatra da je Danska, otezanjem s dozvolom gasovodu Severni tok 2,dovela Rusiju u ćorsokak. Iz koga Rusija može izaći samo dajući velike ustupke Ukrajini, inače će zapasti u velike teškoće s isporukama prirodnog gasa Evropi.

Da u ovom gledanju ipak ima neke istine, potvrdila je i večerašnji diskusija u popularnoj emisiji ruske državne televizije „60 minuta“.

Mada su predstavnici firme Nord Stream 2 saopštili da će postavljanje cevi istoimenog gasovoda biti završeno za pet nedelja, večeras se priznalo da taj gasovod, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara, neće biti u funkciji u trenutku kad, s poslednjim danom ove godine, ističe ugovor o tranzitu izmedju Rusije i Ukrajine.

Ali, tvrdi ruska strana, skladišta gasa u zapadnoj Evropi, pre svega kod glavnog kupca Nemačke, su dupke puna, dovoljno za jednogodošnju potrošnju.

Da stvari nisu tako jednostavne svedoči slabo skrivena nervoza na ruskoj strani i iznenadna upornost u zahtevima na ukrajinskoj strani.

Naime, Ukrajina zahteva da o tranzitu gasa bude potpisan novi ugovor, s novim pravnim licem za upravljanje gasno-transportnim sistemom, na rok od deset godina i u količini gasa, koja obezbedjuje isplativost ukrajinskog gasno-transportnog sistema, inače izgradjenog još u sovjetskog doba.

Ruska strana predlaže da se sadašnji ugovor o tranzitu produži na još godinu dana, a da Ukrajina u medjuvremenu u svoje energetske propise ugradi evropska pravila, prema kojima bi Gasprom na tenderu učestvovao s količinom gasa s kojom želi. Rusija takodje traži da Ukrajina direktno od Gasproma kupuje gas, sada ruski gas kupuje od evropskih kupaca, i nudi Ukrajini gas po ceni za 25% nižoj od one po kojoj gas sada kupuje.

Pokušaj dogovora dve strane je nedavno propao. Trenutno nijedna ne odustaje od svojih zahteva.

Kao što Rusija tvrdi da je obustava tranzita preko ukrajinskog gasnog sistema neće pogoditi uopšte, zahvaljujući punim skladištima, tako Ukrajina tvrdi da će je prekid tranzita pogoditi malo-u prvoj godini koštaće je 0,5 procenata BDPa, 2021.godine 1% BDPa. Rusi su, naprotiv, izračunali da će obustava tranzita ruskog gasa Ukrajinu koštati 3 milijarde dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com