Koliko gasa može da stane u skladište Banatski dvor?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je cilj Srbije da kapacitet svojih podzemnih skladišta gasa poveća do nivoa od milijardu kubnih metara, koliko ima Madjarska.

Pitanje kapaciteta podzemnih skladišta postalo je naročito aktuelno s približavanjem 31. decembra 2019. godine, kada ističe aktuelni sporazum o tranzitu gasa izmedju Rusije i Ukrajine, preko koje gas dobija i Srbija. Novi sporazum nije na vidiku.

Ranije je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio da će krajem drugog kvartala 2019. godine početi radovi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor sa 450 miliona kubika na 750 miliona kubika.

Bajatović je tada rekao da bi sa 750 miliona kubika gasa u skladištu Srbija bila obezbedjena 75 dana.

Ukrajina je objavila da u podzemnim skladištima ovog trenutka ima 21,76 milijardu kubika gasa i da je spremna za potpuni prekid tranzita.

Gasno-transportni sistem Ukrajine, preko koga se tranzitira ruski gas za Evropu, ima ukupni kapacitet od 116 milijardi kubika, a ove godine je preko njega tranzitirano 87 milijardi kubnih metara gasa.

I Rusija tvrdi da je u potpunosti spremna za prekid tranzita gasa preko Ukrajine. Moskva računa na gasovod Severni tok 2 kapaciteta 55 milijardi kubika i dve cevi Turskog toka, ukupnog kapaciteta 31 milijardu kubika. Znači, ova dva gasovoda će imati kapacitet kojim mogu u potpunosti da preuzmu funkciju gasno-transportnog sistema Ukrajine.

Medjutim, kod Severnog toka bi još trebalo da se završi deonica preko Danske od 147 kilometara. Procene o tome koliko je vremena za okončanje tih radova potrebno različite su. Ruska strana tvrdi da joj je za okončanje celog gasovoda potrebno pet nedelja. Ali čak i da je to tačno, po okončanju gasovoda slede obavezne probe sistema. Sumnja se da će sve biti okončano do kraja 2019. godine.

Što se gasovoda Turski tok tiče, cev do Turske bi trebalo da bude u pogonu uskoro, a druga cev, koja bi ruski gas trebalo da transportuje do Bugarske, Srbije i Madjarske, biće postavljena do kraja 2020. godine, tako je objavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com