Koliko nas je koštao gasovod Balkanski tok?

Pri svečanom puštanju u rad dela gasovoda „Balkanski tok“ koji prolazi kroz Srbiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je cena gradnje tog gasovoda bila visoka.

On, medjutim, nije precizirao koliko je tačno ta gradnja koštala naročito s obzirom na njenu dugu i turbulentnu političku istoriju.

„Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je što ćemo zajedno s partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove“, rekao je Vučić.

On nije precizirao kolika će biti taksa na tranzit gasa kroz Srbiju. I u kom roku bi ulaganja u gradnju gasovoda mogla da budu namirena taksom.

Tek „Balkanski tok“ima kapacitet od 13,88 milijardi kubika, a pri izlazu iz Srbije oko 12 milijardi kubika.

Srbija je, kako je objavio list Komersant, od Gasproma prošle godine kupila 2,135 milijarde kubika gasa, a tokom 10 meseci 2020. godine 960 miliona kubika.

Ruski mediji navode da su isporuke gasa preko gasovoda Turski tok u Srbiju postale moguće zahvaljujući povećanju gasotransportnih kapaciteta bugarske kompanije Bultransgasa i Gastransa doo iz Novog Sada.

Svojevremeno je Dušan Bajatović, koji je i direktor Gastransa zajedno s Igorom Elkinim, u Narodnoj skupštini Srbije rekao da će gradnja gasovoda od srpsko-bugarske granice do srpsko-madjarske granice koštati 1,8 milijardu evra.

Firma Gastrans d. o. o iz Novog Sada u 100% je vlasništvu firme South Stream Serbia, registrovane u Švajcarskoj.

Prema redovnom finansijskom izvestaju za 2019. godinu ta firma je imala ukupne obaveze od 110,750 milijardi dinara ili, po sadašnjem kursu, 941,9 miliona evra.

Godinu 2019. je okončala s neto gubitkom od 1.057.448.000 dinara ili oko 9 miliona evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com