Koliko nas košta kolaps EPSa:Koliko i nova reverzibilna elektrana!

Cela Srbija se pita : koliko će nas ukupno koštati kolaps EPSa kome smo svedočili od sredine decembra, uvozni lekovi i domaći melemi?

Pouzdanih računica nema, zato ima uznemirujućih spekulacija.

Danas je, gostujući na televiziji K1, ministarka za energetiku i rudarstvo Zorana Mihajlović rekla da se rade procene „koliko nas košta sve ovo, uključujući i uvoz električne energije“.

„Da smo sav novac za uvoz električne energije mogli da uložimo, imali bismo sigurno novu reverzibilnu hidroelektranu“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da danas energetski sistem još uvek proizvodi manje količine električne energije, ali je stabilan i obezbedjeno je dovoljno enerhije i energenata do kraja zimske sezone.

Prema rečima Mihajlovićeve, blokovi B1 i N2 Termoelektrane Nikola Tesla su i u utorak  van sistema, ali „da su uveravanja iz EPSa da će do kraja dana oba bloka biti na mreži“.

Ministarka za energetiku i rudarstvo je naglasila da su neophodne promene u funkcionisanju Elektroprivrede kako bismo održali energetsku bezbednost u narednim decenijama.

Obaveza je svih javnih preduzeća, istakla je Zorana Mihajlović, da obaveste relevantne institucije o svemu što se dešava u tom sistemu.

Ona je 21.decembra, gostujući na televiziji Hepi, rekla da su direktori Elektroprivrede Srbije, od aprila kad je formirana Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, i pisanim i usmenim putem, informisali o tome da su kopovi spremni, da ima dovoljno uglja, čak. 1,3 miliona tona na deponijama, i da je njegov kvalitet zadovoljavajući, a da se na kraju ispostavilo da nije tako.

Mihajlovićeva je istom prilikom rekla da joj je, prilikom obilaska radova na remontu Bloka B1 predočeno da kad to bude gotovo nećemo uvoziti struju.

Blok B1 Termoelektrane Nikola Tesla je bio u procesu revitalizacije, koja je završena krajem novembra, podseća se na sajtu Vlade Srbije. Zbog požara je u utorak  bio. van mreže, ali je obećavano da bi u toku dana trebalo da bude u pogonu

Blok B2 Termoelektrane Nikola Tesla revitalizovan je pre dve godine, a u njemu se u ponedeljak desila havarija i očekivalo se da i taj blok u utorak, u toku dana, trebalo opet da bude u pogonu.

Ovde treba podsetiti i da su krajem  oktobra protestovali zaposleni u Kolubari jer im ni do početka grejne sezone nije isporučen ugalj, koji su platili, a onima kojima je i isporučen, isporučen je mokar ugalj.

Zanimljivo da se vlast tada bavila arbitriranjem u sindikalnoj organizaciji Kolubare, a rudarima neisporučeni ugalj nadležnima nije predstavljao nikakav signal.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com