Komersant: Gasprom primio Ukrajinu u Evropu

Ruska kompanija Gasprom spremna je da sa Ukrajinom potpise novi dogovor o tranzitu gasa samo ukoliko Ukrajina u svoje zakone ugradi pravila koja za takve energetske ugovore važe u Evropskoj uniji.

Sadašnji ugovor ističe krajem 2019. godine, a od takse na tranzit ruskog gasa Ukrajina zaradjuju tri milijarde dolara godišnje.

A to znači da se kapaciteti ukrajinskog gasovoda nude na aukciji na kojoj mogu učestvovati i druge kompanije, a ne samo Gasprom, izveštava iz Brisela ruski list Komersant u tekstu pod naslovom „Gasprom primio Ukrajinu u Evropu“.

To znači da bi Gasprom sam mogao da odluči kolike će kapacitete ukrajinskog gasovoda i na koji rok zakupiti.

S obzirom da Severni tok 2 i Turski tok neće biti završeni do kraja 2019. godine kada ističe sadašnji ugovor o tranzitu sa Ukrajinom, Gasprom bi želeo da novi ugovor o tranzitu zaključi na godinu dana i na verovatni obim od 80 milijardi kubika.

Ali tarife bi na tako kratak rok bile druge, upozorio je kompaniju Gasprom potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič na konferenciji za štampu u Briselu.

Kad Severni tok 2 i Turski tok budu gotovi, Gaspromu će, kako planira ta kompanija, ukrajinski tranzitni pravac biti potreban za oko 20 milijardi kubika.

Šefčovič je rekao da će Evropska unija pomagati Ukrajini da evropska pravila implementira do zadatog roka i na kvalitetan način, kako očekuje Gasprom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com