Konferencija u Berlinu: Kome pripada libijska nafta?

Učesnici Konferencije o Libiji održane u nedelju u Berlinu izdali su opširnu zajedničku izjavu u kojoj se, izmedju ostalog, definiše i pitanje vlasništva nad libijskom naftom.

„Nacionalna naftna korporacija (NNK) jedina je nezavisna i zakonita naftna kompanija Libije u skladu s rezolucijom 2259 (iz 2015. godine) i 2441 (od 2018. godine) Saveta bezbednosti OUN. Mi odlučno pozivamo sve strane da garantuju bezbednost njenih objekata ida se izdržavaju od bilo kakvih neprijateljskih dejstava prema naftnoj infrastrukturi. Mi odbacujemo bilo kakve pokušaje nanošenja štete libijskoj naftnoj infrastrukturi, bilo kakvu nezakonitu eksploataciju njenih energetskih resursa, koji pripadaju libijskom narodu, putem prodaje i kupovine libijske surove nafte i njene proizvodnje van kontrole NNK – pozivamo na transparentnu i pravilnu raspodelu prihoda od nafte“.

Prema izveštajima, izmedju ostalog i nemačkih medija, snage oko maršala Kalife Haftara kontrolišu oko 80% libijske teritorije a time i većinu naftnih izvora kao i luka. On je pred početak konferencije u Berlinu blokirao isporuke libijske nafte – radi se o oko 800.000 barela nafte dnevno.

Interese u libijskom naftom sektoru imaju, izmedju ostalog, francuske i italijanske kompanije.

U poznatom tok šou „Anne Will i gosti“ na prvom kanalu nemačkog javnog servisa, poslanica stranke Levica kurdskog porekla insistirala je na tome da bi zahtevom da sve strane vojne snage napuste Libiju trebalo da budu obuhvaćene i strane naftne kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com