Kredit od 300 miliona evra za, reformisanje EPSa

Danas su predstavnici Srbije potpisali sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ugovore o dve tranše kredita ukupnog iznosa 300 miliona evra, koji će biti upotrebljen za reformu Elektroprivrede Srbije, koja se „tokom zimske sezone suočila sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza značajnih količina električne energije“.

Garanciju za ovaj kredit, u ime Vlade Srbije, daje Ministarstvo finansija.

Pod kojim kamatnim uslovima je kredit dobijen i na koji rok, u saopštenju Ministarstva finansija se ne navodi.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali je rekao da je ovaj kredit „podrška medjunarodnih finansijskih institucija strategiji Vlade Srbije za dekarbonizaciju sektora električne energije, s ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050.godine“.

U ime davaoca kredita Evropske banke za obnovu i razvoj njen direktor za Zapadni Balkan Mateo Kolandjeli je najavio tehničku pomoć te Banke u reformisanju EPSa, budući da EBRD ima medjunarodno iskustvo u reformisanju državnih preduzeća.

Ugovor o ovom kreditu su potpisali ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolandjeli, direktor EPSa Miroslav Tomašević i direktor EBRDa za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com