Krenuo gas gasovodom Sila Sibira

Oko 2.200 kilometara dug gasovod Sila Sibira, kojim će ruski gas biti isporučivan Kini, pušten je u rad danas.

U svečanosti puštanja u rad gasovoda su telemostom učestvovali predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Djanping.

Ovim gasovodom, najvećim projektom ruske kompanije Gasprom u poslednjoj deceniji, Rusija će konkurisati američkom tečnom gasu na najbrže rastućem tržištu gasa na svetu – kineskom.

Kako su opširno izvestili svi ruski mediji, danas je otvoren severni deo gasovoda, kojim će u prvoj godini eksploatacije u Kinu, po ugovoru izmedju Gasproma i kineske kompanije CNPC, biti isporučeno 5 milijardi kubika gasa.

„Danas smo počeli s isporukama gasa iz Čajadinskog nalazišta. Čajadinsko nalazište je jedinstveno po rezervama. Njegove rezerve iznose 1.200 milijardi kubnih metara gasa. I ono je osnovno za Jakutski centar eksploatacije gasa”, rekao je šef Gasproma Aleksej Miler a prenosi list Komersant.

Gasprom gradi i deo gasovoda od 800 kilometara od Kovinktinskog nalazišta u Irkutskoj oblasti iz koga će gas u Silu Sibira krenuti 2023. godine kao i Amursku fabriku za preradu gasa koja će u eksploataciji biti puštena krajem 2021. godine.

Prema ugovoru izmedju Gasproma i CNPC-a u 2021. godini Kini bi trebalo da se isporuči 10 milijardi kubika gasa, u 2022. godini 15 milijardi… CNPC je dužna da svake godine povuče najmanje 85% ovih ugovorenih veličina. Ugovor je potpisan na 30 godina.

„Kad se u eksploataciji puste centralni i južni deo gasovoda, obim transporta gasa će porasti do 38 milijardi kubika gasa godišnje”, rekao je šef Kineske nacionalne naftno-gasne kompanije Van Ilin.

„Za 30 godina gasovodom Sila Sibira će u Kinu biti dostavljeno više od 1.000 milijardi kubika gasa”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao da će ovaj gasovod učiniti da se robna razmena izmedju Rusije i Kine do 2024. godine poveća na 200 milijardi dolara.

Budući da će ruski gas na kineskom tržištu imati ozbiljnu konkurenciju američkog tečnog gasa, sve zanima odgovor na pitanje: kojom cenom će Gasprom izaći Amerikancima na crtu?

Kako navodi Komersant, Aleksej Miler je ranije rekao da će ta cena biti na nivou one za evropske zemlje van Zajednice nezavisnih država. Ta cena se trenutno kreće od 200 do 205 dolara za 1.000 kubnih metara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com