Lex LNG pred usvajanjem u Hrvatskom saboru

Rezultat današnje šestočasovne rasprave u Hrvatskom saboru: Vlada Hrvatske odbila je svih 350 amandmana Socijaldemokratske partije, ali je rok za davanje u koncesiju morskog dobra za plutajući LNG terminal smanjila na 66 godina, javio je HRT.

SDP nije samo brojem amandmana uspeo da još jednom skrene pažnju na argumente kritičara lex LNG nego je pravu uzbunu izazvao parlamentarnom inovacijom: gradjane kritičare ovog projekta iz gradova Krk, Omišalj i Rijeka kojih se on neposredno tiče, a koji nisu poslanici, uveo je SDP u parlament puštajući njihove tonske zapise. Pošto je predsednik Hrvatskog sabora izrekao zbog toga opomenu poslaniku Arsenu Bauku, on je sa slušalicama na ušima poslanicima prenosio šta gradjani Krka, Omin i Rijeke misle o plutajućem terminalu za tečni gas.

Šef SDP-a Davor Bernardić tvrdi da je lex LNG novi lex Agrokor, za koji on tvrdi da je najveći korupcionaških skandal u istoriji Hrvatske. Zato je pozivao vladu da lex LNG povuče

„I u ovom slučaju pogoduje se pojedinim interesnim skupinama, i ovaj će zakon imati nesagledive posledice, ne samo za hrvatsku privredu nego i za životnu sredinu, najviše za more“, rekao je Bernardić.

SDP se zalaže za projekat kopnenih terminala za tečni gas:

„Kopneni LNG je razvojni projekat za Primorsko-goransku županiju, značio bi nova radna mesta, ekološki je prihvatljiv i, što je možda najvažnije, za njega je već izdata lokacijska dozvola“, rekao je Bernardić.

Posebno nezadovoljstvo medju opozicionim poslanicima izazvala je odredba lex LNG kojom se Vlada Hrvatske obavezuje da će  operatoru terminala nadoknaditi gubitak, ukoliko dobit padne ispod odredjenog nivoa.

On traži i prevremene parlamentarne izbore. Mesečno istraživanje javnog mnenja Crobarometar, medjutim, pokazuje da bi prevremenim izborima mogla da se raduje samo jedna stranka: Živi zid!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com