Ludilo s terminalima za tečni gas : Nemačka dobila prvi od šest

Razumni ljudi uzalud upozoravaju : svet u procesu diversifikacije poludeo je za izgradnjom terminala za tečni gas, skupih i ekološki upitnih, da bi preko njih uvozio tečni gas, skup i dobrim delom dobijen dokazano ekološki štetnim frakingom.

Na klimatskom samitu u Šarm el Šejku, preneo je ARD, objavljena je procena Climate Action Tracker da će 2030.godine višak svetskih kapaciteta za tečni gas iznositi gotovo petostruku količinu gasa koji je EU 2021.godine uvezla iz Rusije ili dvostruku količinu gasa koji Rusija trenutno izvozi u ceo svet!

Ruska firma Gasprom je objavila da je 2021.godine u EU izvezla 125,93 milijardi m3 gasa.

Nemačka je u rekordnom roku od 200 dana završila i danas svečano otvorila svoj prvi, od ukupno planiranih šest, plutajući terminal za tečni gas u mestu Vilhelmshaven.

Na otvaranju je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da će taj terminal učiniti nemačko snabdevanje energijom „nezavisnim od gasovoda iz Rusije“ i da je to „veoma, veoma važan doprinos našoj sigurnosti“.

Iz tog terminala, pošto se iz tečnog prebaci u gasno stanje, gas bi u nemačku mrežu trebalo da poteče u četvrtak kako bi se godišnje pokrilo 6 odsto nemačkih potreba za gasom.

Kako izveštavaju nemački mediji, do početka 2023. godine biće završeni terminali za tečni gas u Brinsbutelu i privatni u Lubminu, a do zime 2023/24 još dva državna terminala.

Nemačka vlada tvrdi da će tako preko terminala za tečni gas obezbediti trećinu nemačkih potreba za gasom iz 2021.godine, odnosno do kraja 2023.godine 30 milijardi m3 i tako postati potpuno nezavisna od ruskog gasa.

Prema podacima ruske firme Gasprom, Nemačkoj je 2021.godine isporučeno 48,18 milijardi m3 ruskog gasa. Nemački plan je da se ova količina 20 odsto kompenzira uštedom u potrošnji gasa.

Nemačka ubuduće namerava da kupuje gas većim delom od Norveške, SAD, država Persijskog zaliva,a manjim delom od Holandije.

Kako je preneo ARD, Savezno udruženje nemačke industrije upozorilo je da ne treba podlegati preteranoj euforiji i da ni sa novim terminalom nije otklonjena opasnost od nestašice gasa.

Zvanično je potvrdjeno pisanje Špigla da će izgradnja državnih terminala koštati 6,56 milijardi evra ili za 3,5 milijardi evra više nego što je prvobitno planirano.

Poznata ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe već je podnela jednu tužbu protiv operatora novootvorenog terminala zbog kršenja ekoloških propisa, a najavljuje i dalje pravne korake kako bi izdejstvovala da se ograniči rok rada terminala za tečni gas, koji je sa prvobitno najavljenih 10 produžen na 15 godina.

Ekolozi tvrde da se sa ovim terminalima zavisnost Nemačke od gasa, kao fosilnog goriva, udaljava od cilja da do 2045.godine postane klimatski neutralna.

Nemački ministar privrede Robert Habek (Zelena stranka) u intervjuu za ARD je izjavio da se radi o prelaznom rešenju kako bi se otklonio rizik zime bez gasa jer Nemačkoj nedostaje polovina potrebnog gasa.

On tvrdi da se brodovi na kojima se vrši prebacivanje gasa iz tečnog u gasno stanje mogu lako ukloniti, za razliku od cevi gasovoda postavljenih po dnu mora i da će svi terminali za tečni gas biti prilagodjeni za transport vodonika.

Dakle, tvrdi Habek,cilj Nemačke da 2045.godine postane klimatski neutralna – ostaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com