Medjunarodna agencija za energetiku: Imamo raspoložive rezerve nafte za ukupnu 15-dnevnu svetsku potrošnju

Raspoložive strateške rezerve nafte država članica Medjunarodne agencije za energetiku iznose 1,55 milijardi barela i dovoljne su da pokriju ukupnu svetsku tražnju za naftom tokom 15 dana, saopštila je Medjunarodna agencija za energetiku.

Kako se navodi na sajtu te agencije, industrijske rezerve država članica iznosile su krajem jula 2019. godine 2,9 milijarde barela tako da svetska skladišta nafte ostaju dobro popunjena.

Industrijske rezerve bi mogle da zadovolje ukupnu mesečnu tražnju tokom mesec dana, navodi se u saopštenju, i dodaje da te rezerve uključuju 650 miliona barela nafte obaveznih rezervi, koje mogu da budu stavljene na raspolaganje tržištu istog časa, a u slučaju potrebe.

Agencija je podvukla da je u stalnom kontaktu s vlastima Saudijske Arabije i ostalim akterima na tržištu nafte i podvukla svoju spremnost da odmah reaguje u slučaju nestašica.

Medjunarodna agencija za energetiku je pozdravila izjavu saudijskog ministra za energetiku Abdulaziz bin Salmana o skoroj potpunoj obnovi proizvodnje u saudijskim rafinerijama, koje su u subotu rano ujutro napale bespilotne letilice.

Agencija je 12. septembra objavila najnoviji izveštaj o stanju na svetskom tržištu nafte s projekcijom do 2020. godine. Na sledećoj grafici je žutim označena tražnja a zelenim ponuda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com