Medjunarodna agencija za atomsku energetiku : Nema neposredne opasnosti za nuklearku Zaporožje!?

Proruske vlasti zaporoške oblasti, objavile su da je najveća u Evropi Zaporoška nuklearka gadjana i danas, ipak generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi pred Savetom bezbednosti UN  je izjavio da ta nuklearka nije izložena neposrednoj opasnosti.

„Ovog trenutka nema neposredne nuklearne opasnosti u Zaporoškoj nuklearki kao rezultat streljbe i drugih vojnih akcija. Ali, to se može izmeniti svakog trenutka“, rekao je on a prenosi ruski list Komersant.

Sednica Saveta bezbednosti posvećena sigurnosti najveće nuklearke u Evropi održana je na zahtev Rusije, a pošto je Zaporoška nuklearka prošlog vikenda gadjana više puta.

Na toj sednici, ambasador Rusije pri UN Vasiij Nebenzja optužio je Ukrajinu da je, paljbom po nuklearki, svet dovela na ivicu nuklearne katastrofe razmera Černobilja, dok su predstavnici SAD i drugih zapadnih država tvrdili da nikakvih rizika ne bi bilo da Rusija  24.februara nije napala Ukrajinu.

Ukrajinska i ruska strana medjusobno se optužuju za ove napade na nuklearku, a nezavisni eksperti navodno nisu nezavisno mogli da utvrde odakle je nuklearka gadjana.

Moskva je pozvala države koje imaju uticaj na vlasti Ukrajine da prinude Kijev da prestane s paljbom, a Kijev je sa svoje strane od medjunarodne zajednice zahtevao da oko nuklearke stvori demilitarizovanu zonu i u nju uvede mirotvorce.

Zaporoška nuklearku od marta ove godine pod kontrolom drži ruska vojska. Pa bi značilo da Rusi gadjaju sami sebe?!

Pet meseci pošto je osvojila ruska vojska, u Zaporoškoj nuklearki radi ukrajinski personal pod kontrolom saradnika ruskog Rosatoma. Na potezu nuklearke nalazi se 500 ruskih vojnika.

Kijev tvrdi da Moskva ima nameru da najveću ukrajinsku i evropsku nuklearku poveže na električnu mrežu Krima i da su ruski vojnici rasporedjeni u toj nuklearki dobili zadatak da izvrše takav nalog Rosatoma.

Posebna je intriga zahtev da se Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju omogući da izvrši inspekciju stanja u nuklearki.

Poseta je već bila dogovorena za kraj juna, ali je srušio Sekretarijat Ujedinjenih nacija, tvrdi Moskva, jer inspektori ne bi mogli da zaključe drugo do da je u nuklearki sve u redu.

Protiv posete bila je i Ukrajina.

Rafaelo Grosi je, kako prenosi Komersant, priznao  da su posetu srušili „politički faktori i niz drugih okolnosti“.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com