Ministarka Mihajlović: Zaštićena područja bez malih hidroelektrana

Novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije zabranićemo izgradnju malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, saopštila je danas ministarka energetike i rudarstva u Vladi Srbije Zorana Mihajlović.

Ona nije precizirala da li će se to odnositi i na eventualno ranije odobrene projekte. A izgradnja MHE je predvidjena na 856 lokacija, a od toga na 280 u zaštićenim područjima.

A postoji i još jedan razlog za oprez povodom ovog obećanja: da će gradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima biti zabranjena izmenama Zakona o zaštiti prirode najavio je juna 2019. godine tadašnji ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Uskoro će dve godine od tog obećanja…

Ministar je tada tvrdio da se moralo sačekati da se za te izmene zakona stvore uslovi   „promenama društvenih opredeljenja i javne svesti“ i ocenio da se te promene dešavaju i „shodno tome, ulazimo u period kada bismo mogli da predložimo izmenu zakona“.

Na skupu u SANU, koji je održan juna 2019. godine, saopšteno je da Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima jasan stav da MHE, pre svega derivacione MHE, imaju mnogostruk negativan uticaj na okruženje i narušavaju biološku ravnotežu, zbog čega bi trebalo zakonom zabraniti izgradnju MHE u zaštićenim područjima.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je tada saopštilo i da nije protiv gradnje MHE van zaštićenih područja, ali da se u tom slučaju moraju strogo poštovati zakonski propisi i svetski standardi, uz redovnu inspekcijsku kontrolu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com