Moskva uza zid:Gasprom će Ukrajini isplatiti 3 milijarde dolara?

Protivrecne dozirano optimistične vesti emituju se povodom ishoda pregovora o produženju tranzita ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, za šta je zainteresovana i Srbija.

Pozivajući se na svoje izvora, RIA Novosti je upravo emitovala da bi ruska kompanija Gasprom mogla da isplati ukrajinskom Naftogasu 3 milijarde dolara prema presudi Stokholmske arbitraže.

„Delom dogovora o gasu s Ukrajinom može postati isplata 3 milijarde dolara po rešenju Stokholmske arbitraže, navodi se u toj vesti.

Rusija je ranije pregovore uslovljavala odustajanjem Ukrajine od potraživanja ostvarenih pred sudovima i novih, a na jučerašnjoj konferenciji za štampu ruski predsednik Vladimir Putin je praktično ponudio Ukrajini da se ruski dug po presudi Stokholmske arbitraže anulira ukrajinskim dugom nastalim za vreme ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Zanimljivo da oba duga iznose po 3 milijarde dolara.

Izvršni direktor ukrajinske kompanije Naftogas Jurij Vitrenko je, medjutim, izjavio da je Ukrajina spremna da joj Rusija dug po presudi Stokholmske arbitraže namiri u gasu!

Pozicija Rusije u ovoj razmeni međusobnih ucena iznenada je pogoršana nespornom činjenicom da gasovod Severni tok 2 neće biti završen do isteka sadašnjeg ugovora o tranzitu gasa za Evropu, a preko teritorije Ukrajine.

Gasovod Severni tok 2 trebalo je, kapacitetom od 55 milijardi kubika gasa, da zameni transport gasa preko Ukrajine.

Preko Ukrajine se u Evropu transportuje oko 90 milijardi kubika gasa. Tu je uključeno i ispod 3 milijarde kubika za Srbiju.

Tako da dodatni problem predstavlja i produženje gasovoda Turski tok preko Bugarske u Srbiju, koje će, kako je ruskom ambasadoru u Sofiji obećao bugarski premijer Bojko Borisov, biti finalizirano do 31.maja 2020.godine.

Sem umerenog optimizma, koji emituju rusko-ukrajinsko evropsku pregovarači, postoji još jedna umereno srećna okolnost :najavljuje se da će ova zima u Evropi biti toplija od proseka, što je u novembru i decembru već potvrđeno.

Rusija i Ukrajina su pregovore o novom ugovoru o tranzitu vodile u Beču, da bi ti pregovori juče bili nastavljeni u Berlinu, a danas su preseljeni u Minsk. Vode se na ministarskom nivuo u učešće glavnih šefova tri kompanije :Gasproma, Naftogasa i novoformiranog ukrajinskog operatora za gas.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com