Naš prijatelj Azerbejdžan

U Srbiji je u sredu najsvecanije moguće dočekan predsednik Azerbejdzana Ilham Alijev, a izmedju Azerbejdzana i Srbije potpisano je sedam dokumenata o namerama u različitim oblastima saradnje.

Medju tim dokumentima je Sporazum o readmisiji kao i Memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo izmedju Azerbejdzana i Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle razgovora s Alijevim, da će u narednih 20 dana na čelu delegacije ministara Vlade Srbije boraviti u Azerbejdžanu radi konkretizacije potpisanih sporazuma.

Vučić je ocenio da je Azerbejdžan „velesila u proizvodnji i izvozu gasa“, a Alijev se složio da je njegova zemlja „bogata gasnim resursima pa igra važnu ulogu u energetskoj bezbednosti mnogih zemalja“, glavna tema razgovora bila je energetika.

Vučić je rekao da naša zemlja od Azerbejdžana očekuje značajne količine gasa kad bude izgrađen interkonektor do Bugarske, a Alijev je rekao da će, kad je gas u pitanju, uloga Azerbejdžana da raste i da će ta zemlja da saradjuje sa prijateljskim zemljama u prvom redu.

„Naše prijateljstvo će zaista biti večno“, tako je Alijev ocenio mesto Srbije u planovima Azerbejdžana.

Nije precizirano na koju količinu gasa iz Azerbejdžana Srbija računa, ali je Vučić rekao da Azerbejdžan danas izvozi 22 milijarde m3 gasa od čega polovinu u Evropu, a za 7 do 10 godina će izvoziti 35 milijardi m3.

Inače, pre aktuelne energetske krize, Evropa je uvozila oko 500 milijardi m3 gasa, od čega oko 200 milijardi m3 iz Rusije.

Srbija uvozi oko 3 milijarde m3 gasa godišnje.

Takodje je najavljena namera Srbije da se, preko Rumunije ili Madjarske, veže na evropski projekat transmisionog električnog kabla ispod Crnog mora koji će povezivati Gruziju, Azerbejdžan, Rumuniju i Madjarsku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com