Nemačka danas usvaja „Lex Gazprom“ ili „Lex Rosnjeft“, kako vam drago

Nemački parlament danas raspravlja o izmenama Zakona o energetskoj sigurnosti koji je donet 1975.godine, kad je još bilo Sovjetskog Saveza, a još nije bilo Interneta, napominje ARD, pa je, dakle, zastareo.

Glavnom izmenom Zakona, koji se u nemačkim medijima naziva i „Lex Gazprom“, a može i „Lex Rosnjeft“ definisana  je zakonska  mogućnost da Ministarstvo privrede Nemačke uvede prunudnu upravu, što je u slučaju kompanije Gazprom Germania već učinilo, ili čak nacionalizuje firmu, koja svojim funkcionisanjem ugrožava energetsku sigurnost Nemačke, što bi moglo da se desi rafineriji u istočnonemačkom gradu Schwedt, koja je još u vlasništvu ruske kompanije Rosnjeft.

Izmenama Zakona je, naime, predvidjeno da se prinudna uprava može uvesti na rok od dva puta po šest meseci, a ako se ni u tom periodu funkcionisanje firme ne upodobi interesima energetske stabilnosti, moguća je i nacionalizacija.

Uvodi se i digitalna gasna platforma na kojoj se moraju registrovati sve velike industrijske firme i trgovci gasom. Tako se u slučaju ozbiljne krize, na osnovu podataka sa platforme, može odlučiti gde se gas može štedeti, a ko se može i isključiti sa mreže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com