Nemačka država podržavljuje kompaniju Uniper

Nemačka država će sa 98,5 procenata akcija postati većinski vlasnik najvećeg uvoznika gasa u toj zemlji, kompanije Uniper.

Danas će o tome biti potpisan Stabilizacioni pakt, saopštila je, oštrim skraćenjem  isporuka ruskog gasa pogodjena, firma iz Diseldorfa, a prenosi finanzen.net

Nemačka država je sa finskom firmom Fortum postigla sporazum o preuzimanju njenog udela u firmi Uniper po ceni od 1,70 evra za akciju, ukupno 480 miliona evra.

Nemačka država će takodje preuzeti kredite i kreditne garancije u iznosu od 8 milijardi evra, koje je Fortum uzeo za potrebe Unipera.

Finska firma Fortum, 51 odsto u vlasništvu finske države, vlasnik je 78 odsto akcija kompanije Uniper. Sporazumom je firmi Fortum garantovano pravo prvenstva u kupovini udela u finskim hidroelektranama i atomskim centralama ukoliko se Uniper odluči na prodaju.

Ranije je nemačka država preko Nemačke razvojne banke obezbedila Uniperu kredite od 13 milijardi evra, Uniper je dosad povukao 11 milijardi.

Akcija kompanije Uniper danas je izgubila na vrednosti 34,63 odsto, dok je vrednost akcije kompanije Fortum porasla za 8,22 odsto.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com