Nemačka pustila Severni tok 2 niz vodu?

Federalna agencija za mreže Nemačke odbacila je zahtev  da se gasovod Severni tok 2 izuzme iz poštovanja principa izmenjene gasne direktive Evropske unije, saznao je Handelsblat.

Ta Agencija je nacrt te  odluke u petak 30. aprila poslala učesnicima u projektu Severni tok 2. Učesnici u projektu imaju rok do 8. maja da se o nacrtu odluke izjasne.

U obrazloženju, Federalna agencija za mreže navodi da gasovod Severni tok 2 ne ispunjava uslov za izuzeće iz nemačkog zakona o energetici. Po tom zakonu, izuzeće se može tražiti za gasovode čija gradnja se završava do maja 2019. godine.

Učesnici u projektu Severni tok 2 su Federalnoj agenciji za mreže podneli predlog za izuzeće s argumentom da uslov „završenosti“ projekta ne treba tumačiti bukvalno  u građevinsko-tehničkom smislu nego s obzirom na sredstva koja su u projekat već investirana.

Gradnja gasovoda Severni tok obustavljena je pošto su SAD zapretile sankcijama švajcarskom vlasniku brodova za postavljanje gasovodnih cevi. Brodovi su žurno povučeni.

Izmenjena gasna direktiva EU zahteva da vlasnik gasovoda i isporučilac gasa koji se tim gasovodom transportuje ne mogu biti jedno te isto lice. Do izmene Gasne direktive EU taj se zahtev odnosio samo na gasovode koji počinju i završavaju se unutar granica EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com