Nemačka vlada : Atomska tehnologija je opasna

Predlog Evropske komisije da se struja iz atomskih centrala klasifikuje kao klimatski prihvatljiva odnosno zelena, pa da takav status dobiju i investicije u atomsku energiju, neće promeniti stav nemačke semafor – koalicije o atomskoj energiji.

„Nemačka vlada odbacuje korišćenje atomske energije i miroljubive svrhe. Držimo da je atomska tehnologija opasna, držimo da je pitanje nuklearnog otpada nerazjašnjeno“ rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt, a prenosi ARD.

Ističe se da problem nuklearnog otpada nije rešen u Evropskoj uniji kao celini, a klasifikacija investicija u atomsku energiju ocenjuje kao „green washing“.

Nemačka je upravo isključila 3 od ukupno šest preostalih nuklearnih elektrana i ostaje pri odluci da krajem 2022.godine isključi i preostale 3. Šest nuklearki je ove godine      proizvelo 12 odsto od ukupno proizvedene struje u Nemačkoj.

Stav nemačke vladajuće koalicije prema elektranama na gas drugačiji je.

Nemačka semafor koalicija je koalicionim  ugovorom predvidela da se, pored postojećih 70, ali samo kao prelazno rešenje, izgradi veći broj novih modernih elektrana na gas jer one proizvode manje CO2 od uglja.

Jer, energija vetra i sunca ne može u potpunosti odmah  zameniti atomsku energiju od koje će se u Nemačkoj sasvim odustati krajem ove godine i energiju uglja od koje će se, prema sporazumu semafor – koalicije odustati do 2030.godine.

Za razliku socijaldemokrata i liberala, nisu  svi u stranci Zeleni spremni da prihvate gas kao prelazno rešenje.

Ipak, i pre novogodišnjeg predloga iz Brisela znalo se da stav o zelenoj atomskoj energiji ima većinu u EU, pa se kompromisno rešenje o investicijama i u nuklearke i   u elektrane na gas kao zelenim investicijama, sa svim finansijskim privilegijama, smatra za gotovu stvar.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com