Nemci eksproprisali imovinu Rosnjefti, Rosnjeft ide na sud

Ruska naftna kompanija Rosnjeft saopštila je da razmatra sve mere zaštite akcionara, uključujući i obraćanje sudu, posle odluke nemačke vlade da pod upravu Nemačke agencije za veze stavi firme – kćerke Rosnjefti u Nemačkoj.

„Kompanija razume da odluka koju je donela nemačka vlada nije privremena i, u suštini, znači nepovratan gubitak imovine. Rosnjeft će razmotriti sve moguće mere zaštite akcionara, uključujući obraćanje sudu“, saopštila je ruska kompanija.

Rosnjeft ocenjuje da je odluka nemačke vlade „nezakonita i, u suštini, eksproprijacija akcionarskog vlasništva, a kao rezultat situacije namerno stvorene odgovarajućim sankcijama Evropske unije i delovanjem nemačkih i poljskih regulatora čiji cilj je i bio oduzimanje imovine. Rosnjeft u tome vidi narušavanje temeljnih principa tržišne ekonomije i civilizacijskih osnova savremenog društva, stvorenog na neprikosnovenosti privatne svojine“.

Nemačka vlada je u petak saopštila da je, u skladu sa članom 17 Zakona o energetskoj bezbednosti, pod upravu Nemačke agencije za veze stavila dve firme – kćerke Rosnjefti – Rosnjeft Deutschland i RN Refining & Marketing kao i njihove udele u rafinerijama PCR Schwedt, MiRo (Karlsrue) i Bayernoil (Vohburg).

Na Nemačku agenciju za veze prenose se i sva prava akcionara ovih firmi.

Troškove ovog prenosa, saopštava nemačka vlada snosiće Rosnjeft Deutschland i RN Refining & Marketing GmbH.

Odluka o prenosu uprave nad firmama Rosnjefti u Nemačkoj važi, zasad, šest meseci.

Rosnjeft Deutschland kontroliše 12 odsto naftnih  preradjivačkih kapaciteta u Nemačkoj i u toj oblasti je jedna od najvećih firmi u Nemačkoj. Sama kompanija Rosnjeft saopštava da je u preradjivačke kapacitete u Nemačkoj uložila 4,6 milijarde evra.

Pošto je u ovoj odluci najosetljivije pitanje rafinerije Schwedt (istočnonemačka pokrajina Brandenburg), nemačka vlada saopštava da je odluka praćena „sveobuhvatnim paketom za njenu budućnost, koji će dati podsticaj transformaciji regiona i podržati rafineriju obezbedjivanjem alternativnih puteva dopremanja nafte“.

Ranije je nemačka vlada na isti način razvlastila rusku kompaniju Gasprom u nemačkoj firmi kćerki Gazprom Germania.

Embargo na uvoz ruske nafte, koji je usvojila Evropska unuja, stupa na snagu 5.decembra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com