Nemiran plan o miru : Nafta opet poskupela

Moskva je objavila  par pesimističkih ocena, a američki predsednik Džo Bajden je dodao  80 miliona dolara u oružju – i snažan pad cene nafte izazvan u utorak i sredu optimističkim  informacijama nekih medija uključujući i Fajnenšl tajms danas je u dobroj meri nadoknađen.

Barel nafte tipa Brent u 16.42 sati trgovan je po ceni od 105,77 dolara što je za 7,88%više nego juče.

Barel nafte tipa WTI trgovan je istovremeno po ceni od 101,94 dolara što je za 6,91 odsto viša cena nego juče.

Mediji su juče preneli intervju Mihaila Podoljaka, savetnika ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskig američkoj stanici PBS prema kome  se pripremaju dokumenti za susret ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Fajnenšl tajms je zatim objavio da obe strane rade na planu od 15 tačaka.

Vest se opširno komentarisala u medijima širom sveta, pa se iskristalisalo da je u tom planu jedino nesporna neutralnost Ukrajine (samo kakva?), a da je najspornije pitanje Krima.

Uz rast američkih rezervi nafte za 4,3 miliona na 415, 9 miliona barela i novi talas kineskih Covid – zatvaranja, ova vest je učinila da se tokom utorka i srede istopi svo poskupljenje nafte koje je proizvela ruska intervencija u Ukrajini započeta 24.februara 2022.

Medjutim, danas je Dmitrij Peskov pres sekretar ruskog predsednika optužio ukrajinsku stranu da namerno odugovlači s pregovorima.

On je na pitanje novinara u Moskvi da li su Rusija i Ukrajina blizu dogovora, rekao da nisu, da se dogovori danas produžavaju i „kad bude napretka, saopštićemo“.

Peskov nije sasvim demantovao plan dogovora objavljen u Fajnenšl tajmsu :“ima ispravnih elemenata, ali u celini je netačan“, rekao je Peskov, a prenose ruski mediji.

U Vašingtonu je američki predsednik Džo Bajden likujući objavio da je iskoristio predsednička ovlašćenja i aktivirao dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 80 miliona dolara.

Tako  su SAD, rekao je Bajden, Ukrajini dosad uputile pomoć od milijardu dolara za borbu protiv ruske agresije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com