Novi pad cene nafte posle izjave ministra iz UAE

Izjava  ministra energetike Ujedinjenih arapskih emirata Suhail al Mazruzija  da će njegova zemlja nastaviti da povećava proizvodnju te sirovine do 3,5 miliona barela dnevno u 2017.godini, bila je danas novi udar na cenu nafte – brent je pao za 2,32 odsto na 47,52 dolara po barelu.

Ujedinjeni Arapski Emirati u decembru su proizvodili 2,7 miliona barela dnevno dok danas proizvode 3 miliona barela dnevno.

Na energetskoj konferenciji u Abu Dabiju Mazruzi je izjavio da države članice OPEK-a mogu da prežive pad cene nafte i da im održavanje te cene na odgovarajućem nivou nije jedini cilj.

„Oni koji proizvode najskuplju naftu- tako kažu principi tržišta, ti moraju prvi da smanje njenu proizvodnju“, rekao je Mazruzi misleći na američku naftu iz škriljaca, a preneli su svetski mediji.

Dan ranije je tržište nafte već oštrim padom cene reagovalo na izjavu saudijskog princa Al Valida ibn Talala da „teško da će se cena nafte ponovo podići do 100 dolara za barel“ prvo zato što je potražnja za naftom veoma pala  jer je ekonomski rast mnogih država, a pre svega Kine i Indije usporen, a drugo, obim dobijene nafte se veoma povećao  i zbog američke nafte iz škriljaca.

„Ukoliko ponuda ostane na sadašnjem nivou, a tražnja bude tako niska, bolje bi bilo da svi prihvate, da će cena padati još više“, rekao je ibn Talal i dodao: „Ukoliko bi Saudisjka Arabija i smanjila proizvodnju nafte za 1 ili 2 miliona barela, taj 1 ili 2 barela bi proizvele druge države“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com