Ugalj : Ima li mesta za TE Pljevlja u modernim vremenima?

 

Rudnik uglja i Termoelektrana Pljevlja proizvode 40 odsto struje, koju troši Crna Gora, i postojao je plan da se izvrši „kompletna ekološka rekonstrukcija kojom bi se zadovoljili ekološki parametri koje je definisala Evropska energetska zajednica u smislu smanjenja štetnih gasova, čestica prašine i koeficijenata efikasnosti“.

Medjutim se ispostavilo da planiranih 54 miliona evra nije dovoljno, a ni dodatnih 13 miliona evra koliko traži konzorcijum izvođača ne garantuje postizanje ambicioznog cilja odnosno obaveza smanjenja emisije CO2 na koju se Crna Gora obavezala pri otvaranju poglavlja 15 za pristup Evropskoj uniji.

„Zbog trenutnih kretanja na svetskim berzama cena CO2 kredita je dostigla vrednost veću od 60 evra po emitovanoj toni, a fjučersi se kreću više od 100 evra po emitovanoj toni čime proizvodna cena iz TE Pljevlja postaje apsolutno nekonkurentna“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu  Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore.

Zato je to Ministarstvo iznelo mišljenje da bi od planirane ekološke rekonstrukcije trebalo odustati, a  umesto toga definisati strategiju „kojom bi ograničeno vreme produžili rad TE Pljevlja po sadašnjem režimu, a u medjuvremenu sredstva planirana za ekološku rekonstrukciju uložili u projekte proizvodnje zelene energije i započinjanja investicionih aktivnosti koje bi značajno unapredile ekonomski položaj stanovnika Pljevalja“.

Ovoj se ideji oštro usprotivio pljevaljski odbor Demokrata, a odlučno ga je podržao Pokret za promene – i jedni i drugi su članovi crnogorske vladajuće koalicije.

Pljevaljske Demokrate su, izmedju ostalog saopštile :

„Pa valjda su Pljevlja zaslužila da se zahvaljujući ekološkoj šteti koju su naši gradjani trpeli decenijama unazad, zahvaljujući milionima koji su se slili u državni budžet iz Pljevalja, danas delimično vrati uloženo kroz eko – rekonstrukcuju, kojom bi se praktično kupile decenije za sprovodjenje pravedne tranzicije i diversifikacije delatnosti energetskih giganata u Pljevljima“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com