Od jutros Severnim tokom 1 ide 67 umesto 167 miliona m3 gasa

Ruska kompanija Gasprom, smanjila je od jutros na samo 67 miliona m3 dnevno isporuke ruskog gasa Evropi gasovodim Severni tok 1.

Dnevne isporuke bi trebalo da isnose 167 miliona m3, ali je Gasprom te isporuke u utorak smanjio na 100 miliona, a danas dalje na 67 miliona m3.

Nemačka kompanije Siemens Energy potvrdila je da iz Montreala  zbog sankcija, koje je  Kanada uvela Rusiji, ne može da vrati jednu gasnu turbinu, koja je tamo bila na uobičajenom remontu.

Siemens Energy je saopštio da je o slučaju obavestio vlade Nemačke i Kanade i da radi na prihvatljivom rešenju problema.

Sporna gasna  turbina u kompresorskoj stanici Портовая obezbedjuje pritisak neophodan za utiskivanje gasa u gasovodu Severni tok 1, dužinom od 1200 kilometara.

Osam istih gasnih turbina za Severni tok 1 kupljene su 2008.godine u Kanadi, gde se proizvode i redovno otpravljaju na remont.

Kako piše ruski list Komersant, radi se o aeroderivatnim turbinama napravljenim na osnovu gasnih turbina Rolls Royce čija su osnova avionski motori zbog čega se u Kanadi tretiraju kao roba dvostruke namene i tako su na udaru kanadskih sankcija Rusiji.

Sem toga, i kompanija Gasprom je direktno pod sankcijama te zemlje.

Ostalih 7 gasnih turbina, koje se koriste na gasovodu Severni tok 2 na neophodni remont bi morale u po isteku narednih 208 dana (5000 sati), prenosi Komersant.

Nemačka agencija za veze osporila je „tehničku opravdanost“ odluke Gasproma.

Direktor te Agencije Kurt Miler  izrazio je u izjavi za Rajniše post  zabrinutost za proceduru punjenja gasom skladišta u Nemačkoj, u sklopu priprema za narednu zimu.

On je istakao da je dosad ruska kompanija podvlačila spremnost da nastavi sa isporukama gasa Nemačkoj.

Cena 1000m3 prirodnog gasa na tržištu je danas porasla na 1600 dolara.

Evropska unija, inače, uporno nastoji da dokaže da je Rusija nepouzdan snabdevač gasom i otvoreno traži načina da ruski gas zameni gasom iz drugih izvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com