Odakle će gas nabavljati Bugari, Poljaci, Holandjani, Danci, Finci…

Izmedju 20 i 30 milijardi kubika ruskog gasa, države, koje su odbile da ga plaćaju po rubaljskoj šemi Moskve, nameravaju da zamene gasom iz Norveške i Azerbejdžana, a pre svega tečnim gasom (LNG), u čijoj nabavci će posredovati Velika Britanija.

Kako analiziraju sagovornici ruskog poslovnig lista Vzgljad, najmanje problema sa zamenom ruskog gasa imaće Holandija i Danska.

Holandjani su 2021.godine od Gasproma kupili 12 milijardi kubika prirodnog gasa i sad nameravaju da ga zamene norveškim gasom i gasom koji će im iz Velike Britanije biti isporučen po interkonektoru i za koji stručnjaci sagovornici lista Vzgljad veruju da uglavnom neće biti britanski nego tečni gas koji će Britanci gasifikovati preprodati Holandjanima.Ruski stručnjaci tvrde da je u aprilu registrovan nezapamćen priliv tečnog gasa u Evropu i to uglavnom u britanske terminale.

Danska je prošle godine uvezla 2 milijarde kubika prirodnog  gasa iz Rusije i, prema istoj analizi, takodje  namerava da ga zameni norveškim gasom i tečnim gasom iz Britanije, u kojoj sopstvena proizvodnja gasa pada.

Finska je prošle godine od Rusije kupila 1,8 milijardu kubika gasa i očekuje da tu količinu zameni transportom gasifikovanog tečnog gasa gasovodom iz Estonije, ali i prijemom tečnog gasa na plivajućem terminalu uz svoje obale.

Poljska je prošle godine kupila 10 milijardi kubika ruskog gasa. Ruski stručnjaci za list Vzgljad ocenjuju da se planski pripremala da od ruskog gasa odustane. Poljska ima terminale za tečni gas, a računa da će dobijati i norveški gas gasovodom Baltic Pipe, koji treba da bude završen tek najesen. Varšava je to imala u vidu, pa je jedna od retkih država u EU koja je ove godine ozbiljno napunila skladišta ruskim gasom. U slučaju preke potrebe, kao što se već pokazalo, Poljska može računati na prijateljsku ruku Nemačke, koja joj je i dosad preprodavala ruski gas u reversnom režimu, preko gasovoda Jamal – Evropa.

Zanimljivo da ruski stručnjaci, koje je konsultovao poslovni list Vzgljad, ocenjuju da bi Bugarska mogla najpre da se predomisli i nastavi da kupuje ruski gas, pod uslovima koje je izmislila Moskva.

Bugarska je od Rusije kupovala 3,3 milijarde kubika gasa godišnje i taj gas sad namerava da zameni azerbejdzanskim gasom, koji će joj biti isporučivan interkinektorom iz Grčke. Istim putem bi mogla da dobija gasifikovani tečni gas…Interkonektor Grčka – Bugarska još nije u funkciji.

Da podsetimo, januara ove godine je norveški premijer Jonas Gar Stone u intervjuu za nemačke medije upozorio da je ta zemlja na granici svojih gasnih kapaciteta i da rezervi nema.

Što se azerbejdzanskog gasa tiče, poslednjeg dana 2020.godine izvršena je prva komercijalna isporuka tog gasa Trans-jadranskim gasovodom na evropsko tržište. Azerbejdzanski gas potiče iz nalazišta Šah Deniz I i Šah Deniz II u Kaspijskom moru. Istražene rezerve gasa u tim nalazištima ocenjuju se na 100 milijardi m3 (EU iz Rusije uvozi 155 milijardi godišnje), a potencijalne rezerve gasa na 1000 m3.

Ova nalazišta godišnje mogu da isporuče 16 milijardi m3 gasa, od čega bi 10,4 milijardi moglo da bude isporučeno Evropi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com