Spor oko gasa se zaoštrava: Ukrajina (ne) može bez ruskog gasa

Opozicioni ukrajinski političar Viktor Medvedčuk demantovao je danas jučerašnju tvrdnju ukrajinskog ministra energetike da je Ukrajina spremna na prekid tranzita ruskog gasa preko njene teritorije i da se ukrajinsko stanovništvo neće smrzavati tokom grejne sezone.

Medvedčuk, koji je lider stranke „Opoziciona platforma – za život“ tvrdi da ukrajinski ministar finansija greši i gledano s finansijske strane – Ukrajina od tranzita ruskog gasa godišnje prihoduje 3 milijarde dolara ili 2-3 procenta svog BDP-a – nego greši i sa profesionalne strane.

Gas iz skladišta se ne može pumpati u sistem pri jako niskim temperaturama jer tad postoji rizik od pada pritiska, tako da bi delovi Ukrajine mogli da se smrzavaju tokom zime, tvrdi Medvedčuk u izjavi za državnu rusku televiziju Rusija 1.

Za to vreme spor Rusije i Ukrajine oko gasa se zaoštrava.

Umesto vansudskog dogovora o dosadašnjim potraživanjima, ukrajinska kompanija Njeftegas je Stokholmskoj arbitraži podnela novu tužbu kojom traži da se preispitaju tarife za gas, da joj Gasprom isplati 12,5 milijardi dolara i objavi „deklaraciju o isporukama gasa Donbasu”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com