Ozbiljna institucija : Medjunarodna agencija za energetiku

Mogućnošću da svi koliko nas ima odemo dodjavola zajedno s ukrajinskim nuklearnim elektranama, plaše nas već dva meseca, a naročito intenzivno francuski mediji. Nemački su zaduženi za hemijsko-biološku opasnost.

Ali mediji su mediji, a struka je – ozbiljnost. Naročito kod ovakvih stvari koje nas sve skupa mogu odneti dodjavola.

A u utorak se generalni direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju pobrinuo da se smrznemo, pošto su mnogi svetski mediji objavili, pa srećom brzo povukli, njegovu izjavu da je nivo radijacije u ugašenoj nuklearnoj elektrani Černobilj „anormalan“.

A šta je Rafaelo Mariani Grosi o ovako ozbiljnim stvarima  u stvari rekao u Beču tokom prve medjunarodne konferencije o nuklearnim propisima :

„Sve u svemu, radioaktivnost je [u Černobilju]u normalnim granicama. Ali u vreme kad je prostor bio okupiran, registrovana je povećana radioaktivnost jer su se teške mašine tuda kretale. Mi smo čuli, da je moguće došlo do ozračenja pojedinaca, ali nemamo potvrdu toga“, rekao je Grosi a prenosi nemački ARD.

Kako su vojna vozila mogla da podignu radioaktivnost u Černobilju objašnjava se ovako : polazi se od toga da su tenkovi i ostale teške mašine u zatvorenoj zoni Černobilj podigle radioaktivnu prašinu.

Na godišnjicu černobiljske katastrofe, 26.aprila, ruski list Komersant je podsetio da je pre 36 godina na četvrtom reaktoru Černobiljske nuklearne elektrane došlo do eksolozuje čije posledice do danas nisu sasvim likvidirane. List tvrdi da danas u Černobilju živi i radi u smenama nekoliko stotina ljudi.A u mrtvi grad Pripjat posetioce vode turističke agencije koje tvrde da  tokom dana boravka u zoni isključenja posetioci dobiju dozu radijacije koliko za sat leta avionom!

Medjunarodna agencija za atomsku energiju čiji je tim juče trebalo da stigne u (ugašenu) Černobiljsku nuklearnu elektranu poziva se na zvanične ukrajinske podatke : u Ukrajini postoji 15 operativnih  reaktora u četiri nuklearne elektrane.

Sedam reaktora je trenutno priključeno na mrežu, uključujući tu dva reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožnaja, koju kontrolišu Rusi, dva u nuklearki Rivne, dva u juznoukrajinskoj nuklearki i jedan u Kmelnjickoj nuklearki.

Preostalih 8 reaktora je zaustavljeno zbog redovnog odrzavanja ili se drže u rezervi.

Što se tiče mera zaštite u nuklearki u Černobilju, Medjunarodna agencija za atomsku energiju u izveštaju objavljenom u ponedeljak, tvrdi da još ne dobija podatke svog monitoring sistema instaliranog u Černobilju, ali dobija te podatke sa drugih ukrajinskih nuklearki.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com