Pažnja, pažnja : Počela privatizacija EPSa?

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić upozorio je danas javnost da je tajna privatizacija Elektroprivrede Srbije – počela!

„Tajni dogovor, koji je bez stručne i javne rasprave, u četvrtak bio na dnevnom redu Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije(EPS), obavezuje EPS da u zajedničko preduzeće unese 11 hidroelektrana, a da madjarska kompanija MVM Group unese oko 600 miliona evra u gotovini, koliko Madjari procenjuju da je vrednost hidroelektrana, kako bi vlasnički udeli bili identični „, navodi Nikezić.

Iako su udeli identični, nastavlja on, predlaže se da upravljanje zajedničkom firmom preuzme madjarska kompanija iako nema nikakvog iskustva sa hidroelektranama.

“ Prvu su, na Tisi, preuzeli tek u decembru 2021.godine, a sada imaju ukupno tri, jednu u Madjarskoj i dve u Rumuniji, skromnog ukupnog kapaciteta od samo 50 MW“, tvrdi Nikezić.

Pre skoro devet meseci, navodi on, predlog je bio još gori :umesto gotovine madjarska firma je trebalo da unese nepostojeći know-how.

„Ovi očajnički potezi vlasti predstavljaju poslednji ekser u kovčegu EPSa, koji već deset godina pokušavaju da sahrane, i zato Stranka slobode i pravde poziva rukovodstvo Elektroprivrede Srbije da odbaci ovaj štetan predlog, a od vlasti, po ko zna koji put, zahteva da uvede vanredno stanje u ruinirani sektor energetike, a u EPS konačno dovede profesionalni menadžment“, navodi Nikezić.

Da podsetimo, Elektroprivreda Srbije je 13.aprila 2023.godine transformisana iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Prema tvrdnji Vlade Srbije – u cilju njene depolitizacije i profesionalizacije, po mišljenju kritičara te odluke, u cilju njene privatizacije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com