Pobuna u Kolubari: Nije naš ugalj „prljavi lignit“ nego „crno zlato“

Od danas su sve rampe i kapije u Kolubari za Zoranu Mihajlović zatvorene, rekao je na velikom protestnom skupu u tom preduzeću višedecenijski sindikalni rukovodilac Miodrag Ranković, pozdravljen odobravanjem prisutnih radnika.

Zorana Mihajlović hoće da nam iščupa srce, da ugasi Kolubaru i Kostolac i naše elektrane u Kostolcu i Obrenovcu, nastavio je Ranković.

Otkako je ona došla (na čelo Ministarstva rudarstva i energetike) naš ugalj je „prljavi lignit“, a nekad je bio „crno zlato“, rekao je Ranković i uzviknuo: „E neće biti prljavi lignit“!

On je rekao da je oko EPS-a i Kolubare uvek bilo lobista.

„Ali sad je opasan momenat: imamo lobistu koji sedi u Vladi Srbije”, zaključio je Ranković.

Ovoliko uzbudjenje izazvalo je pismo, koje je sundikatu Kolubare dostavio član Nadzornog odbora EPS-a Srdjan Alimpijević, a koji je Zorana Mihajlović, prema rečima Rankovića, uputila rukovodstvu Elektroprivrede Srbije.

„Ovo pismo gasi Kolubaru, gasi radna mesta u Kostolcu, u termoelektrani Obrenovac, faktički Srbiju dovodi u mrak”, rekao je Ranković.

„Zorana Mihajlović planira da nas ugasi od 2021. do 2030. godine.To joj neće proći”, saopštio je on.

A glavni okidač celog nezadovoljstva je odluka Ministarstva rudarstva i energetike da se o obustavljanju gradnje termoelektrane Kolubara B u Kaleniću.

Odluka o gradnji te termoelektrane doneta je još 1984. godine, a 1992. je rad na tome obustavljen. Ponovo je ideja oživela 1996, da bi se od nje konačno odustalo 2004.

Ali krajem 2019. godine Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu tada bila Zorana Mihajlović, objavilo je poziv za rani javni uvid povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene za izgradnju termoelektrane Kolubara B. Elaborat za rani javni uvid uradio je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com