Podrška prekidu gradnje termoelektrane Kolubara B

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i Kancelarija za održivo rudarstvo Srbije saopštili su da pozdravljaju odluku Ministarstva rudarstva i energetike o prekidu gradnje termocentrale Kolubara B u Kaleniću.

„Smatramo da energetska budućnost Srbije ne leži u uglju lošeg kvaliteta, koji se spaljuje u termocentralama, niti u malim hidroelektranama, već u velikim i reverzibilnim hidrocentralama te iskorišćenju solarne energije, vetra i bio-mase”, navodi se u tom saopštenju.

Ove dve nevladine organizacije tvrde da bi nastavak gradnje termoelektrane Kolubara B u Kaleniću značio i izlaganje visokim taksama EU na zagađenje i CO2, koje u ovom trenutku iznose 50 evra po toni CO2.

„To bi značilo da bi Srbija u ovom trenutku morala da plaća 2 milijarde evra, te bi se samo zbog CO2 račun za struju morao duplirati, a ukoliko se uzmu u obzir i zagađenja vode, zemljišta i vazduha, te otvaranja novih kopova, koja su u toku, račun za struju svakog gradjanina mora da poraste za 400 odsto sa trenutnih 6 evro centi na 20 do 25 evro centi”, tvrde CEKOR i Kancelarija za održivo rudarstvo.

Oni plediraju i da se napravi plan pravedne tranzicije „u kojoj će rudari moći da zadrže poslove uz prekvalifikaciju“.

Te dve organizacije su ranije tražile da se povuče Prostorni plan Republike Srbije i Nacionalna strategija klimatskih promena jer oba dokumenta u sledećih 50 godina predvidjaju dramatično povećanje proizvodnih kapaciteta u proizvodnji uglja (lignita) i to za 30 odsto na 48 miliona tona, kao i povećanje broja i kapaciteta ugljenih termoelektrana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com