Porcija sankcija za ovu nedelju : Kuda će ruski gas stizati u Evropu

Zapad+Ukrajina s jedne i Rusija s druge strane razmenili su 11.maja snažne sankcione udarce.

Ukrajina je odbila da u tranzit prima ruski gas sa  tačke ulaza Sohranovka, jer se ne nalazi pod kontrolom ukrajinskih vlasti, a Moskva je na to uvela sankcije bivšim firmama kćerkama Gasproma u Nemačkoj,Austriji, Švajcarskoj, Belgiju, SAD, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj i Rumuniji, a odgovorne su za trgovinu i skladištenje gasa u tim zemljama.

Što se (večitog) ukrajinsko – ruskog spora oko tiče, on se sada svodi na pitanje hoće li Gasprom plaćati Ukrajini neobavljeni  tranzit od 32,6 miliona m3, koliko je dosad dnevno išlo kroz Sohranovku, budući da je već ocenio da je zatvaranje te tačke ulaza gasa zbog više sile činjenicama neutemeljeno, a prebacivanje tog tranzita na tačku Sudza tehnički nemoguće.

Kako podseća list Komersant, prema ugovoru iz 2019.godine, Gasprom je dužan da plaća Ukrajini za tranzit 109,5 miliona m3 gasa dnevno bez obzira da li taj kapacitet koristi ili ne, a Ukrajina je dužna da mu u svakom trenutku taj kapacitet stavi na raspolaganje.

Ukrajinski Njeftegas sad tvrdi da Gasprom po ugovoru tranzitnu taksu mora da plaća u punom iznosu, a Gasprom tvrdi da ne mora. Ukrajinci opet prizivaju arbitražu.

Budući da je prijem gasa kroz Sohranovku 11.maja zaustavljen, tranzitirano je tog dana u Evropu za 25 odsto manje od predvidjenih 109,5 miliona tona.

Prema komentatorima, koji nastupaju na ruskoj državnoj televiziji Rusija 1, Gasprom gas u Evropu može da isporučuje preko, ovog trenutka slobodnog, gasovoda Jamal – Evropa ili, čulo se čak i to, preko gasovoda Severni tok – 2, čije je licenciranje stopirano i formalnih razloga, ali mu ni jednog trenutka nisu uvedene sankcije!

Dok cena gasa raste, na nemačkom javnom servisu se mogu čuti i komentari da Nemačka ozbiljno i ne računa da će, bar još neko vreme, morati da se liši ruskog gasa, pošto će, pre nego što do toga dodje, Rusija izgubiti rat.

Vlada Rusije je 11.maja, po ukazu ruskog predsednika, uvela sankcije 31 bivšoj kcerki – firmi Gasproma vezanoj za Gazprom Germania GmbH i Gazprom Marketing & Trading Ltd, dve kompanije kojima je nemačka država uvela prinudnu upravu Savezne agencije za mreže odnosno nacionalizovala ih.

Ta 31 firma nalazi se u SAD, Velikoj Britaniji, drzavama Evrope, medju kojima su Bugarska, Poljska i Rumunija, piše Komersant.

Sankcije su uvedene i poljskoj firmi EuRoPol GAZ S. A  koja je vlasnik poljskog dela gasovoda Jamal – Evropa.

Brodovima u vlasništvu 31 kompanije zabranjen je ulazak u ruske luke.

Sa ovim firmama, koje su trgovci gasom i operatori gasnih skladišta, zabranjeno je zaključivati poslove, obavljati plaćanja i operacije s hartijama od vrednosti uz učešće ili u korist tih firmi odlučila je Vlada Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com