To je poruka Sergeja Lavrova Srbiji?

Ruski energetski stručnjaci smatraju da će „borba za maršrutu i uslove transporta gasa gasovodom Turski tok trajati i tokom dobrog dela 2019. godine“, a da je ruski ministar Sergej Lavrov najnovijom izjavom poslao signal Bugarskoj, Srbiji i Madjarskoj.

Rusko-ukrajinski ugovor o tranzitu gasa ističe 2019. godine.

Od Bugarske, Srbije i Madjarske se očekuje da „aktivnije rade potpusujući medjudržavne sporazume, memorandume, ugovore i slične dokumente koji pojednostavljuju realizaciju druge cevi Turskog toka“, kaže Stanislav Mitrahovič, ekspert Fonda nacionalne energetske bezbednosti RF za „Ekonomiju danas“.

Lavrov je na godišnjoj konferenciji za štampu izjavio da će se druga cev gasovoda Turski tok „graditi samo ako se dobiju čvrste garancije od Evropske komisije“.

Izjava šefa kompanije Gasprom Alekseja Milera, koja je usledila, tumači se medju ruskim ekspertima kao poziv za razgovor svim zainteresovanim stranama.

Miler je objavio da su od Turske dobijene sve dozvole „za postavljanje druge cevi u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i teritorijalnim vodama Turske“… i „sada je apsolutno sigurno da će obe cevi gasovoda biti puštene u eksploataciju o roku, do kraja 2019“.

Ali, samo na teritoriji Turske do granice sa Grčkom. Ruska strana smatra da svoj gas može da prodaje i u habu koji bi se nalazio u Turskoj. O daljoj maršruti mogu slobodno da odluče kupci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com